Κουρκωτό (πίτα-χυλός με καρότα και πράσα)

204
Κουρκωτό (πίτα-χυλός με καρότα και πράσα)

Συνταγή της Ζηνοβίας Περδικάρη

Υλικά για ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 32εκ.

100γρ. ελαιόλαδο

4 φρέσκα κρεμμυδάκια

3 καρότα τριμμένα στη χοντρή πλευρά του τρίφτη και καλά στυμμένα με το χέρι

300γρ. φέτα, θρυμματισμένη

120γρ. κασέρι,τριμμένο

1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

5 αυγά ελαφρώς χτυπημένα

200γρ. γιαούρτι στραγγιστό

250γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του καλά κοσκινισμένο

1 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ

Αλάτι, πιπέρι

Λίγο επιπλέον λάδι για το ταψί

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C, κατά προτίμηση στη λειτουργία του αέρα. Λαδώνουμε ελαφρώς ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 32εκ. Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα καρότα για 3-4 λεπτά μέχρι να μαραθούν λίγο. Αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Προσθέτουμε τη φέτα, το κασέρι και το μαϊντανό και ανακατεύουμε καλά. Σ’ ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε με το μίξερ χειρός τα αυγά με το γιαούρτι και το υπόλοιπο λάδι, μέχρι το μείγμα να αφρατέψει. Προσθέτουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, συνεχίζουμε το ανακάτεμα σε χαμηλή ταχύτητα και προσθέτουμε το μείγμα του τηγανιού, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά το μείγμα, το αδειάζουμε στο ταψί και το βάζουμε στο φούρνο. Ψήνουμε για 45 λεπτά, αφήνουμε την πίτα να γίνει χλιαρή και τη σερβίρουμε κομμένη σε κομμάτια.