Λαχανοντολμάδες Κοζάνης

370
Λαχανοντολμάδες Κοζάνης

Υλικά

1 μεγάλο λάχανο με ωραία φύλλα

1/2 κιλού κιμά μοσχαρίσιο

1/2 κιλού κιμά χοιρινό

1 κούπα κρεμμύδι τριμμένο

1/2 κούπας ρύζι καρολίνα

1/2 κούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο

1/2 κούπας φρέσκια ντομάτα στο ρεντέ

Αλάτι, Πιπέρι

1/2 κουτ. γλυκού κόκκινο καυτερό πιπέρι

1 κουτ. σούπας κόκκινο γλυκό πιπέρι

2/3 κούπας χυμό ντομάτας

2/3 κούπας λάδι

1/3 κούπας βούτυρο

1/4 κούπας χυμό λεμονιού

Εκτέλεση

Το λάχανο που θα διαλέξετε πρέπει να είναι σφιχτό. Πλύντε το καλά και με κοφτερό μαχαίρι κόψτε κυκλικά γύρω από το κοτσάνι, σε βάθος ένα κομμάτι και αφαιρέστε το ώστε να ελευθερωθούν τα φύλλα και να ξεχωρίζουν εύκολα. Βάλτε το σε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό που βράζει με το κομμένο μέρος προς τα κάτω και βράστε το ώσπου να μαλακώσουν τα φύλλα χωρίς όμως να λιώσουν. Βγάλτε το, αφήστε το  να κρυώσει και ξεχωρίστε τα φύλλα. Αν στο εσωτερικό τα φύλλα είναι ακόμη σκληρά βάλτε το να βράσει πάλι στην κατσαρόλα για λίγο ακόμα ώσπου να μαλακώσουν και τα υπόλοιπα φύλλα. Αφαιρέστε από τα φύλλα τα σκληρά μέρη κι αν είναι μεγάλα χωρίστε τα σε δύο ή τρία κομμάτια κατάλληλα για τύλιγμα.

Ζυμώστε τον κιμά με το κρεμμύδι, το ρύζι, το μαϊντανό, την ντομάτα, αλάτι, πιπέρι, το καυτερό κόκκινο πιπέρι και το μισό λάδι. Στον πάτο μιας πλατιάς ρηχής κατσαρόλας στρώστε μερικά από τα σκληρά μέρη των φύλλων που αφαιρέσατε. Τυλίξτε με τα καλά φύλλα τα ντολμαδάκια κι αραδιάστε τα μέσα στην κατσαρόλα σε σειρές. Ανακατέψτε μέσα στο χυμό ντομάτας το γλυκό κόκκινο πιπέρι. Ρίξτε το επάνω στα ντολμαδάκια μαζί με το υπόλοιπο λάδι, το βούτυρο και 1/2 κούπας ζεστό νερό. Σκεπάστε τα αναποδογυρίζοντας στην επιφάνεια ένα πιάτο. Βάλτε το καπάκι και σιγοβράστε τα, ώσπου να μαλακώσουν, προσέχοντας να μη μείνουν χωρίς νερό. Ίσως χρειαστεί να προσθέσετε λίγο ακόμη νερό. Όταν το φαγητό είναι έτοιμο, περιχύστε το με το χυμό λεμονιού και σερβίρετε το ζεστό.