Μαρούλι με παξιμάδι, καρύδια και σκορδάτο ξινόγαλο

182
Μαρούλι με παξιμάδι, καρύδια και σκορδάτο ξινόγαλο

Υλικά

Για τη σάλτσα

2 κουτ. σούπας χυμό λεμόνι

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο

1 κουτ. γλυκού ξίδι βαλσάμικο

1/4 φλιτζ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Μπόλικο πιπέρι

1 κουτ. γλυκού ψιλό ξύσμα λεμόνι

1/3 φλιτζ. ξινόγαλα

Για τη σαλάτα

1,1/2 φλιτζ. μικρά κριθαρένια παξιμάδια θρυμματισμένα σε μέγεθος αμυγδάλου

Φρέσκα εσωτερικά φύλλα από 1 μικρό μαρούλι κομμένα σε κομμάτια

1/3 φλιτζ. καρυδόψιχα χοντροκοπανισμένη και καβουρντισμένη για 1-2 λεπτά στο γκριλ

1 μάτσο φύλλα ρόκα κομμένα σε κομματάκια

4-5 φιλέτα αντζούγιες στραγγισμένα και κομμένα σε κομμάτια(προαιρετικά)

ξύσματα ξερή μυζήθρα ή πικάντικη γραβιέρα

Εκτέλεση

Χτυπήστε μαζί σε γυάλα ή στο μπλέντερ όλα τα υλικά της σάλτσας. Δοκιμάστε και διορθώστε τη γεύση που πρέπει να είναι έντονη και ξινουλή. Σε απλωτή γαβάθα ανακατέψτε καλά τα παξιμάδια με τη μισή σάλτσα. Αφήστε τα να μείνουν 5-10 λεπτά. Βάλτε στη γαβάθα το μαρούλι, τη ρόκα και την καρυδόψιχα και περιχύστε με την υπόλοιπη σάλτσα. Ανακατέψτε καλά, δοκιμάστε και διορθώστε τη γεύση. Βάλτε από πάνω ξύσματα μυζήθρας και σερβίρετε.