Πλιγούρι λεμονάτο με λουίζα

184
Πλιγούρι λεμονάτο με λουίζα

Υλικά

150γρ. πλιγούρι (βιολογικό κατά προτίμηση)

250ml ζωμός λαχανικών

1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη

4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και επιπλέον για το σερβίρισμα

1 μικρή ώριμη ντομάτα κονκασέ

1 πιπεριά κόκκινη κομμένη σε ζάρια

8-10 φύλλα λουίζας αποξηραμένης

1 λεμόνι (ο χυμός του)

2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

2 κουτ. σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος

15γρ. βολίτες αποξηραμένοι

πιπέρι, αλάτι

Εκτέλεση

Μουλιάζουμε σε ζεστό νερό τους βολίτες για περίπου 20 λεπτά. Σε κατσαρόλα και σε μέτρια θερμοκρασία ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο μαζί με το κρεμμύδι και το σκόρδο. Μόλις γυαλίσουν και μαλακώσουν ελαφρά προσθέτουμε το πλιγούρι και το σοτάρουμε ίσα-ίσα να πάρει λάδι παντού.

Προσθέτουμε το ζωμό λαχανικών και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στο ελάχιστο. Αποσύρουμε από τη φωτιά μόλις το πλιγούρι απορροφήσει τα υγρά. Το αφήνουμε να κρυώσει λίγο και προσθέτουμε την ντομάτα, την πιπεριά, το μαϊντανό, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τους βολίτες αφού τους ψιλοκόψουμε και τρίβουμε τη λουίζα με τα χέρια. Ανακατεύουμε και απλώνουμε το πλιγούρι σε δίσκο που έχουμε καλύψει με λαδόκολλα. Πριν το σερβίρισμα περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού και με λίγο ελαιόλαδο.

Μπορούμε να συνοδεύσουμε με αυτό κρέατα ή να το απολαύσουμε σαν δροσερή σαλάτα.

Πηγή