Σούπα κρέμα με Πράσα

120
Σούπα κρέμα με Πράσα

Συνταγή της Βέφας Αλεξιάδου

Υλικά για 4 άτομα

1 κιλό πράσα

1/4 κούπας βούτυρο

500 γρ. πατάτες σε κύβους

1 κλωνάρι σέλερι ψιλοκομμένο

2 κούες ζωμό κότας

2 κούπες γάλα

Αλάτι, πιπέρι

1/4 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο

1 κούπα κρέμα γάλακτος

Τριμμένο καρότο για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση

Καθαρίστε τα πράσα, αφήνοντας μόνο το άσπρο μέρος. Πλύντε τα με κρύο νερό και κόψτε τα σε κομμάτια, διαγωνίως. Σε μια πλατιά κατσαρόλα ζεστάνετε το βούτυρο και σοτάρετε τα πράσα και τις πατάτες για 7′ επάνω σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς. Ρίξτε και ανακατέψτε το σέλερι, να μαραθεί. Δυναμώστε τη φωτιά και ρίξτε το ζωμό, το γάλα, αλάτι, πιπέρι και το μοσχοκάρυδο. Όταν φτάσει στο σημείο βρασμού, χαμηλώστε τη φωτιά, σκεπάστε και σιγοβράστε περίπου 25′ ή ώσπου να μαλακώσουν τα λαχανικά.

Κατεβάστε από τη φωτιά, αφήστε τη σούπα να κρυώσει ελαφρά και χτυπήστε τη στο πολυμίξερ. Ρίξτε και ανακατέψτε την κρέμα γάλακτος. Σερβίρετε τη ζεστή ή αφήστε τη σούπα να σταθεί 2 ώρες τουλάχιστον στο ψυγείο και σερβίρετε την κρύα σε ατομικά μπολάκια, πασπαλισμένη με καρότο.

Συμβουλή: Πριν ψιλοκόψετε το σέλερι, αφαιρέστε τις μακριές ίνες του, γιατί δεν λιώνουν με το βράσιμο και παραμένουν σαν κλωστές μέσα στη σούπα.