Φάβα από ξεροκούκια με μπαχάρι

269
Φάβα από ξεροκούκια με μπαχάρι

Συνταγή της Ντίνας Νικολάου

Υλικά

500γρ. ξερά κουκιά, μουλιασμένα αποβραδίς

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι χοντροκομμένο

50ml ελαιόλαδο

1 καρότο χοντροκομμένο

5-6 κόκκοι μπαχάρι

2 φύλλα δάφνης

Αλάτι, πιπέρι

Για το σερβίρισμα

50ml ελαιόλαδο

2κουτ. σούπας ξαρμυρισμένη

το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος από 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

1/2 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη κοπανισμένη

1/2 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος (μόνο τα φύλλα)

Χυμός και ξύσμα από 1 βιολογικό λεμόνι

Εκτέλεση

Ξεπλένουμε καλά τα κουκιά, αφαιρούμε το μαύρο μέρος με ένα κοφτερό μαχαιράκι

και τα ξεφλουδίζουμε. Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε νερό να τα σκεπάζει. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το καρότο, το μπαχάρι, τα φύλλα δάφνης, αλατοπίπερο και το ελαιόλαδο και βράζουμε ξαφρίζοντας τακτικά για 40 λεπτά σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν. Αν χρειαστεί προσθέτουμε επιπλέον νερό.

Όταν είναι έτοιμα, τα στραγγίζουμε από τα ελάχιστα υγρά που θα έχουν μείνει, πετάμε τα φύλλα δάφνης και τα μπαχάρια και τα περνάμε από το μύλο των λαχανικών ή το μπλέντερ για να ετοιμάσουμε έναν λείο ομοιόμορφο πουρέ.

Για να σερβίρουμε, μοιράζουμε τη ζεστή φάβα στα πιάτα και γαρνίρουμε με την πάππατη, τα κρεμμυδάκια, το μαϊντανό, το ξύσμα λεμονιού, τη ρίγανη. Περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού και το ελαιόλαδο και σερβίρουμε.