Φάβα σαντορινιά

387
Φάβα σαντορινιά

Συνταγή της Νένας Ισμύρνογλου

Υλικά για 4 άτομα

300γρ. φάβα κατά προτίμιση Σαντορίνης

1 μέτριο ξερό κρεμμύδι καθαρισμένο ολόκληρο και ένα μικρό κρεμμύδι κομμένο σε ψιλά καρέ για το σερβίρισμα

80ml ελαιόλαδο

40ml χυμός λεμονιού

Αλάτι, πιπέρι

1 κουτ. γλυκού φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης, ψιλοκομμένα ή 1 κουτ. γλυκού ξερή κοπανισμένη ή 1 κουτ. σούπας φύλλα μαϊντανού ψιλοκομμένα

Εκτέλεση

Βάζουμε τη φάβα σε ένα σουρωτήρι και την πλένουμε καλά με άφθονο τρεχούμενο νερό. Μετά, τη βάζουμε σε μια μέρια κασαρόλα, προσθέτουμε 900ml κρύο νερό και βάζουμε το σκεύος σε δυνατή φωτιά. Όταν πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά τόσο ώστε να κοχλάσει απαλά και ξαφρίζουμε με μια κουτάλα (όχι τρυπιτή) για 5-10 λεπτά ή μέχρι να σταματήσει να βγαίνει αφρός. Το σχολαστικό ξάφρισμα κάνει το φαγτό πιο εύπεπτο και με καλύτερη γεύση. Ρίχνουμε ολόκληρο το κρεμμύδι και σκεπάζουμε την κατσαρόλα. Σιγοβράζουμε σε πάρα πολύ χαμηλή φωτιά για περίπου 50 λεπτά ή μέχρι να διαλυθούν οι κόκκοι της φάβας, να χυλώσει και να έχει απορροφήσει όλο το νερό.

Προσοχή: Δεν ανακατεύουμε γιατί η φάβα θα βγάλει το άμυλο της και θα κολλήσει. Αν στη μία ώρα η φάβα έχει πιει το νερό της χωρίς να έχι μαλακώσει, προσθέτουμε 1 φλιτζάνι ζεστό νερό και παρατείνουμε το μαγείρεμα της.

Αφαιρούμε το κρεμμύδι και ρίχνουμε όσο είναι ακόμα ζεστή, το λάδι, το χυμό λεμονιού και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε έντονα. Συνεχίζουμε το έντονο ανακάτεμα ώστε να γίνει σαν πουρές. Ο χυλός περιέχει μικροσκοπικά κομματάκια φάβας, μαλακά μεν, αλλά αισθητά στο δόντι. Αν δεν μας πειράζει σερβίρουμε ως έχει. Για να πετύχουμε την τέλεια βελούδινη υφή, μεταφέρουμε τη φάβα στο μπλέντερ και την πολτοποιούμε ή χρησιμοποιούμε το ραβδομπλέντερ αν διαθέτουμε. Σερβίρουμε γαρνίροντας με το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τη ρίγανη και αν θέλουμε, με λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.