Σεκέρ παρέ

163
Σεκέρ παρέ

Υλικά

για τη ζύμη

500γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο

75γρ.  άχνη ζάχαρη

250γρ. φρέσκο βούτυρο αγελάδος (σε θερμοκρασία δωματίου)

1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ

1 βανίλια

1 αυγό

1 κρόκος αυγού

35- 40 αμύγδαλα ωμά και ασπρισμένα

για το σιρόπι

1 λίτρο νερό

1 κιλό ζάχαρη

1 λεμόνι (ο χυμός του)

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε πρώτα το σιρόπι. Βάζουμε σε κατσαρόλα όλα τα υλικά μαζί και βράζουμε για περίπου 10 λεπτά. Το αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει. Σε λεκάνη βάζουμε το βούτυρο (αφού πρώτα το έχουμε αφήσει εκτός ψυγείου 2-3 ώρες) και προσθέτουμε την άχνη, τα αυγά και την βανίλια. Ανακατεύουμε με το χέρι τα υλικά.

Προσθέτουμε σιγά-σιγά το αλεύρι και το μπέικιν. Ζυμώνουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Πλάθουμε σε μικρά μπαλάκια (σχεδόν όσο ένα μικρό βερίκοκο), πατάμε με το χέρι από πάνω και στο κέντρο βάζουμε ένα αμύγδαλο. Απλώνουμε σε ταψί (δεν χρειάζεται λάδωμα το ταψί) και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο-200οC στον αέρα για περίπου 20-30 λεπτά (ανάλογα με τον φούρνο).

Όπως βγάζουμε ζεστά από το φούρνο τα σεκέρ παρέ τα περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι. Αφού μαλακώσουν και έχουν σιροπιαστεί (για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα δεν τα αφήνουμε να πιουν όλο το σιρόπι) τα βγάζουμε σε πιατέλα και είναι έτοιμα. Διατηρούνται 8-10 μέρες εκτός ψυγείου.

Πηγή