Τραγανά Μπαστουνάκια Κολοκυθιού

287
Τραγανά Μπαστουνάκια Κολοκυθιού

Υλικά

1 κιλό κολοκυθάκια (επιλέγουμε όσο το δυνατόν πιο μικρά)

Αλεύρι

Αλάτι

Ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Κόβουμε τις άκρες από τα κολοκυθάκια. Μετά τα κόβουμε σε μακρόστενες φέτες πάχους περίπου 0,5 εκ. Προσέχουμε να τις κόβουμε όσο το δυνατόν ισίπαχες, για να τηγανιστούν στον ίδιο χρόνο. Έπειτα κόβουμε κάθε φέτα σε μπαστουνάκια πάχους περίπου 0,5 εκ. Αν τα κολοκυθάκια έχουν σπόρια τα πετάμε καθώς δεν τηγανίζονται σωστά και έχουν δυσάρεστη γεύση. Τα αλατίζουμε γενναιόδωρα (περίπου 1 κουτ. σούπας για 1 κιλό), τα ανακατεύουμε να πάει το αλάτι παντού και τα αφήνουμε στην άκρη για περίπου 20-30 λεπτά. Σε αυτό το διάστημα τα κολοκύθια θα βγάλουν αρκετά υγρά. Έτσι, στεγνωμένα θα γίνουν πιο τραγανά στο τηγάνισμα και με πιο έντονη τη γεύση τοπυ λαχανικού. Ξεπλένουμε καλά τα μπαστουνάκια κάτω από άφθονο τρεχούμενο νερό, για να απομακρύνουμε το αλάτι. Τα αφήνουμε σε χαρτί κουζίνας να στεγνώσουν καλά.

Τα μεταφέρουμε έπειτα σε ένα μεγάλο μπολ και τα πασπαλίζουμε με το αλεύρι, προσέχοντας όμως  να μην το παρακάνουμε καθώς θέλουμε να αλευρωθούν ελαφρώς. Μετά βάζουμε στη χούφτα μας 1 κουτ. σούπας νερό και ανακατεύουμε λίγο τα μπαστουνάκια ώστε να βραχεί λίγο το αλεύρι και να σχηματιστεί ένα υποτυπώδες κουρκούτι, που θα τα κάνει ιδιαίτερα τραγανά στο τηγάνισμα. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα μπόλιο ελαιόλαδο να κάψει σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Είναι έτοιμο όταν φτάσει στους 175-180C. Αν δεν έχουμε θερμόμετρο, πλησιάζουμε ο χέρι μας στο λάδι και όταν το νιώσουμε ζεστό, βυθίζουμε τις ακρούλες από τα μπαστουνάκια κολοκυθιού: πρέπει να τσιτσιρίζουν ελαφρώς και το λάδι να φαίνεται σαν να βράζει απαλά.

Δεν στριμώχνουμε πολλά μπαστουνάκια μαζί. Πρέπει το λάδι να είναι μπόλικο και τα κολυκυθάκια λίγα, ώστε να έχουν το χώρο τους για να τηγανιστούν σωστά. Μόλις τα ρίξουμε στο καυτό λάι, τα ανακατεύουμε με το πιρούνι για να μην κολλήσουν μεταξύ τους. Επαναλαμβάνουμε 1-2 φορές. Τηγανίζουμε τα μπαστουνάκια για λίγα λεπτά μέχρι να χρυσίσουν και να γίνουν τραγανά. Τα βγάζουμε σε μια πιατέλα ή ταψί στρωμένο με χαρτί κουζίνας για να στραγγίξουν από το παραπανίσιο λάδι.

Προσοχή: Δεν τα στοιβάζουμε για να μην μαλακώσουν επίσης δεν χρειάζεται να αλαταίσουμε γιατί είναι ήδη αλμυρά.