Υλικά για 4 μερίδες
1 κρεμμύδι εσαλότ
150γρ. ξινολάπαθο
100γρ. σπανάκι
1 ματσάκι φύλλα σέλινου
1 ματσάκι νεροκάρδαμο
1 ματσάκι φραγκομαϊντανό
1 ματσάκι μαϊντανό
1 κιλό μαλακές πατάτες
1,1/2 αγγούρι
200γρ. βούτυρο
3 κουτ. σούπας κρεμ φρες
Χοντρό θαλασσινό αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε το κρεμμύδι και το ψιλοκόβουμε. Καθαρίζουμε τα λαχανικά, τα πλένουμε και τα τινάζουμε για να στεγνώσουν. Κρατάμε μερικά φύλλα μυρωδικών για το γαρνίρισμα. Καθαρίζουμε τις πατάτες , πλένουμε και τις κόβουμε σε κύβους.
Ξεφλουρίζουμε το αγγούρι, το πλένουμε, το κόβουμε στη μέση, αφαιρούμε με ένα κουτάλι τα σπόρια και το κόβουμε σε κυβάκια. Λιώνουμε το μισό βούτυρο σε μια κατσαρόλα και ρίχνουμε μέσα τα λαχανικά με τα μυρωδικά και το αγγούρι. Τα αφήνουμε να σοταριστούν σκεπασμένα για περίπου 5 λεπτά προσέχοντας όμως να μην πάρουν σκούρο χρώμα.
Τα περιχύνουμε με 1,5 λίτρο νερό, αλατίζουμε, προσθέτουμε τις πατάτες και βράζουμε τη σούπα για 25 λεπτά. Αφού μαλακώσουν τα υλικά σουρώνουμε τη σούπα με σουρωτήρι. Προσθέτουμε το υπόλοιπο βούτυρο σε νιφάδες και την κρεμ φρες και ανακατεύουμε με το μίξερ χειρός. Αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε τη σούπα γαρνιρισμέμε με τα φύλλα μυρωδικών.