Πατατόσουπα βελουτέ με μανιτάρια αγκαθίτες

239
Πατατόσουπα βελουτέ με μανιτάρια αγκαθίτες

Υλικά για 4 άτομα

500γρ. πατάτες

1 ματσάκι λαχανικά σούπας

1 κρεμμύδι

40γρ. βούτυρο

1 κουτ. γλυκού αποξηραμένη ματζουράνα

800ml ζωμό λαχανικών

300γρ. μανιτάρια αγκαθίτες

1 κουτ. σούπας λάδι

Αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο

200ml κρέμα γάλακτος

1κουτ. σούπας χυμό λεμονιού

2 κουτ. σούπας φυλλαράκια φραγκομαϊντανού

Εκτέλεση

Πλένουμε, καθαρίζουμε και κόβουμε σε κυβάκια τις πατάτες, τα λαχανικά και το κρεμμύδι. Λιώνουμε περίπου το μισό βούτυρο και σοτάρουμε τα λαχανικά. Προσθέτουμε τη ματζουράνα. Περιχύνουμε με το ζωμό και αφήνουμε τα λαψανικά να βράσουν περίπου 30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Στο μεταξύ καθαρίζουμε τα μανιτάρια και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες.

Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο βούτυρο μαζί με το λάδι σ’ ένα τηγάνι και τσιγαρίζουμε τα μανιτάρια περίπου 5 λεπτά. Αλατοπιπερώνουμε. Πολτοποιούμε τη σούπα και την καρυκεύουμε με αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο. Την αφήνουμε να σιγοβράσει για άλλα 10 λεπτά. Χτυπ΄σμε την κρέμα γάλακτος μέχρι να πήξει και την προσθέτουμε με το χυμό λεμονιού στη σούπα ανακατεύοντας προσεκτικά. Σερβίρουμε τη σούπα με τα μανιτάρια και το φραγκομαϊντανό.