Υλικά για 4 άτομα
Για τη βάση
110 γρ. μπισκότα της επιλογής σας
50 γρ. φουντούκια καβουρδισμένα και τριμμένα
25 γρ. βούτυρο λιωμένο
Για τη γέμιση
340 γρ. κουβερτούρα
60 γρ. άχνη ζάχαρη
1 κουτ. γλυκού εσάνς βανίλιας
3 αυγά
200 γρ. τυρί κρέμα
250 γρ. μασκαρπόνε
Για την επικάλυψη πραλίνα καραμέλα
300 γρ. κρέμα γάλακτος
180 γρ. ζάχαρη
120 γρ. γλυκόζη
75 γρ. βούτυρο
2 κουτ. γλυκού βανίλια εσάνς
Εκτέλεση
Για τη βάση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160C και βουτυρώνουμε καλά μια μεταλλική φόρμα με αποσπώμενο πάτο (ή τσέρκι) 20 εκ. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τα θρυμματισμένα μπισκότα, φουντούκια μαζί με το βούτυρο μέχρι να ενωθούν τα υλικά μας και καλύπτουμε τον πάτο.
Για τη γέμιση
Λιώνουμε σε μπεν μαρί τη σοκολάτα κουβερτούρα. Χτυπάμε καλά τα αυγά με τα τυριά, την άχνη και τη βανίλια και προσθέτουμε και τη σοκολάτα. Ρίχνουμε το μείγμα στη βάση και ψήνουμε περίπου 45 λεπτά, μέχρι να πήξει κάπως η γέμιση, αλλά στη μέση να μοιάζει ακόμα λίγο υγρή. Αφήνουμε να κρυώσει καλά και καλύπτουμε με την πραλίνα καραμέλας.
Για την πραλίνα καραμέλα
Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος με τη γλυκόζη και τη βανίλια. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τη ζάχαρη και τη βάζουμε στη φωτιά μέχρι να γίνει σκούρα καραμέλα χωρίς να καεί. Αδειάζουμε το μείγμα της κρέμας γάλακτος μέσα στη καραμέλα και αφήνουμε να βράσει και μετά από λίγο αποσύρουμε από τη φωτιά.
Όταν η θερμοκρασία πέσει ρίχνουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί με το μείγμα και περιχύνουμε το cheesecake με την καραμέλα και σερβίρουμε.