Αρωματικό Γαλακτομπούρεκο με βελούδινη κρέμα

152
Αρωματικό Γαλακτομπούρεκο με βελούδινη κρέμα

Υλικά

200 γρ. στακοβούτυρο[στα κρητικά προϊόντα] η απλό βούτυρο γάλακτος

5 αυγα

100 γρ σιμιγδάλι ψιλό [είναι σχεδόν ένα ποτήρι του νερού λίγο λιγότερο ] 2 βανίλιες

φλούδα λεμονιού

1 λίτρο γάλα

μισό ποτήρι ζάχαρη

Για το σιρόπι

1 και 1/2 ποτήρι νερό

500 γρ ζάχαρη

φλούδα από 1 λεμόνι

1 ξυλάκι κανέλα

ΦΎΛΛΟ ΚΡΟΎΣΤΑΣ

το πολύ λεπτό 6 φύλλα κάτω και τα υπόλοιπα επάνω

Εκτέλεση

Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι, ανακατεύουμε καλά να λιώσει η ζάχαρη και μετά δεν το ξαναπειράζουμε. Από την στιγμή που θα αρχίσει να βράζει σε 10 λεπτά το κλείνουμε. Το αφήνουμε στην άκρη όταν θα έρθει η στιγμή να σιροπιάσουμε αφαιρούμε την κανέλα κ τη λεμονόφλουδα.

Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε και τα 200γρ βούτυρο να λιώσει και το κρατάμε για το να περάσουμε τα φύλλα με ένα πινελάκι.

ΚΡΕΜΑ

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα, μισό ποτήρι ζάχαρη και 1 κουταλιά σούπας βούτυρο, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να σιγοβράζει. Σε ένα μπολ σπάμε τα αυγά βάζουμε 2 βανίλιες και το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε όλο αυτό το υλικό μέσα στο γάλα ανακατεύουμε μέχρι να πήξει ..

Σε ένα βουτυρωμένο ταψί βάζουμε φύλλο και βουτύρωμα με το πινέλο. Φύλλο και βουτύρωμα 6 φύλλα με τέτοιο τρόπο ώστε να περισσεύουν για να μπορούμε να το κλείσουμε βάζουμε την κρέμα και βάζουμε πάλι τα υπόλοιπα φύλλα ,μην ξεχνάτε να βουτυρώνετε κάθε φορά[ το μυστικό της νοστιμιάς].

Το κλείνουμε με μια σπατουλίτσα γύρω γύρω τα φύλλα στο ταψάκι να μπουν μέσα μ ένα κοφτερό μαχαίρι το χαράσσουμε όχι μέχρι κάτω το χάραγμα. Αλείφουμε πάλι το τελευταίο φύλλο με βούτυρο με το πινελάκι πάντα για να είναι λίγη η ποσότητα

Βρέχουμε το χέρι μας και το ραντίζουμε μια φορά για να μην σηκωθούν τα φύλλα και το ψήνουμε, όχι στον αέρα στους 180C. Αν έχει κρυώσει το σιρόπι εντελώς το περιχύνουμε ..το ένα πρέπει ζεστό και το άλλο κρύο τέλειο!!

Καλή επιτυχία!!!

Πηγή