Υλικά για 4 μερίδες
1 κιλό διάφορα ψάρια καθαρισμένα (π.χ. σκορπίνα, χριστόψαρο, καπόνι, πεσκανδρίτσα)
1 κρεμμύδι
4 πατάτες
4 μεγάλες ντομάτες
1/2 μαραθόριζα
1 ματσάκι μαϊντανός
4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
4 φύλλα δάφνης
Μυρωδικά Πορβηγκίας
Αλάτι, πιπέρι
4 φακελάκια σαφράν
5 σκελίδες σκόρδο
500ml ξηρό λευκό κρασί
1 αποξηραμένα κόκκινι πιπεριά τσίλι
1 φέτα άσπρο ψωμί χωρίς κόρα
30ml ελαιόλαδο ψυχρής έκθλιψης
8 φέτες μπαγκέτα
Εκτέλεση
Κόβουμε τα ψάρια σε κομμάτια μερίδας. Καθαρίζουμε το κρεμμύδι και το κόβουμε σε κύβους. Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις πλένουμε και τις κόβουμε στον κόφτη σε λεπτές φέτες. Κόβουμε τις ντομάτες σε κύβους. Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε τη μαραθόριζα σε φέτες. Ψιλοκόβουμε το μαϊντανό.
Σοτάρουμε το κρεμμύδι στο λάδι. Προσθέτουμε τα λαχανικά. Ρίχνουμε τη δάφνη, το μαϊντανό, τα μυρωδικά, αλάτι, πιπέρι και το σαφράν. Καθαρίζουμε το σκόρδο, λιώνουμε 4 σκελίδες, τις προσθέτουμε στο μείγμα και τα σιγοβράζουμε όλα μαζί για περίπου 10 λεπτά.
Βράζουμε το κρασί με 500ml νερό. Προσθέτουμε τα ψάρια στα λαχανικά και τα βράζουμε μαζί για περίπου 3 λεπτά. περιχύνουμε με το μείγμα κρασιού, βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε τη σούπα να σταθεί για περίπου 15-20 λεπτά/
Λιώνουμε 1 σκελίδα σκόρδο μαζί με το τσίλι. Μουσκεύουμε το ψωμί σε νερό, το στύβουμε και το πολτοποιούμε μαζί με το μείγμα σκόρδου τσίλι και λίγο λάδι που προσθέστουμε σταδιακά. Αλείφουμε με το μείγμα τις καβουρδισμένες φέτες μπακέτας και τις σερβίρουμε μαζί με τη σούπα.