Πρόχειρος Μπακλαβάς

198
Πρόχειρος Μπακλαβάς

Συνταγή της Βέφας Αλεξιάδου

Υλικά

3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1/2 κουτ. γλυκού αλάτι

1/2 κούπας λάδι

2 κουτ. σούπας κονιάκ

2/3 κούπας νερό

Για το σιρόπι

1 κούπα μέλι

1 κούπα ζάχαρη

1 κούπα νερό

1 φλούδα λεμονιού

1 ξυλαράκι κανέλας

1 κουταλιά χυμό λεμονιού

κανέλα και χοντροκομμένα καρύδια, για πασπάλισμα

Εκτέλεση

Κοσκινίστε το αλεύρι με το αλάτι στο μπολ του μίξερ. Ρίξτε το λάδι και το κονιάκ και χτυπήστε για 1 λεπτό μέχρι να σχηματιστούν τρίμματα σαν του τραχανά. Ρίξτε λίγο λίγο το νερό και ανακατέψτε με το γάντζο για 7 λεπτά να γίνει μια σφιχτή ζύμη που να πλάθεται. Πλάστε 6 μπαλάκια με τη ζύμη και τυλίξτε τα σε πλαστική μεμβράνη. Αφήστε τη ζύμη να σταθεί για 1 ώρα, να ωριμάσει. Στο μεταξύ ετοιμάστε το σιρόπι.

Σε μια κατσαρόλα βάλτε το μέλι, τη ζάχαρη, το νερό, το ξυλαράκι κανέλας, τη φλούδα και το χυμό λεμονιού. Βράστε για 5 λεπτά αφαιρώντας τον αφρό που σχηματίζεται στην επιφάνεια. Ανοίξτε κάθε μπαλάκι ζύμης επάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια σε λεπτό φύλλο. Με τον τροχό, κόψτε από κάθε φυλαράκι μακριές λωρίδες φάρδους 5-6εκ. κι αφήστε τες να σταθούν μερικά λεπτά, να στεγνώσουν. Αλείψτε τες με λιωμένο βούτυρο, πασπαλίστε τες με τα χοντροκομμένα καρύδια και τυλίξτε τες απαλά σε ρολά, κολλώντας την άκρη με λίγο νερό. Αραδιάστε τα ρολά σε ταψί, με τις κομμένες όψεις δεξιά κι αριστερά και ψήστε στους 150C 1 ώρα μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.

Μόλις βγουν από το φούρνο, περιχύστε τα με το καυτό σιρόπι και πασπαλίστε τα με καρύδια και λίγη κανέλα.