Συνταγή για Λικέρ Κυδώνι

155
Συνταγή για Λικέρ Κυδώνι

Υλικά

1 μεγάλο ή 2 μικρά κυδώνια

1 μικρό ξύλο κανέλας

1 αστεροειδή γλυκάνισο

1 γαρύφαλλο (ή και περισσότερα αν θέλετε)

250ml λευκό ρούμι + επιπλέον για συμπλήρωση (κατά προτίμηση Angostura Reserva)

200ml σιρόπι ζάχαρης (2:1- 2 μέρη ζάχαρης, 1 μέρος νερό)*

Εκτέλεση

Αποφλοιώνουμε και ψιλοκόβουμε το κυδώνι σε μέγεθος τηγανιτής πατάτας. Το τοποθετούμε σε στρώσεις σε ένα βάζο που σφραγίζει αεροστεγώς, αφού το έχουμε αποστειρώσει σε βραστό νερό.

Τοποθετούμε τα μπαχαρικά μας στο βάζο και συμπληρώνουμε με το λευκό μας ρούμι. Πρέπει τα μπαχαρικά και τα φρούτα να καλύπτονται από το αλκοόλ έτσι ώστε να μην γίνει οξείδωση.

Το αφήνουμε για 4 εβδομάδες σε ένα ξηρό και δροσερό μέρος ανακινώντας κάθε 2-3 μέρες. Στις 4 εβδομάδες αφαιρούμε τα μπαχαρικά και το αφήνουμε για άλλες 4 εβδομάδες ανακινώντας μία φορά την εβδομάδα.

Τέλος, φιλτράρουμε μέσα από διηθητικό χαρτί ή τουλπάνι, μέχρι το λικέρ μας να είναι διαυγές και προσθέτουμε το σιρόπι ζάχαρης.

Know How & μυστικά για τα σπιτικά λικέρ:

– Η διαδικασία της αποστείρωσης έχει ως εξής: Πρώτα από όλα βράζουμε νερό σε μία κατσαρόλα και τοποθετούμε τα δοχεία, τα καπάκια και τα εργαλεία μέσα σε αυτήν για 1-2 λεπτά. Τα βγάζουμε από την κατσαρόλα και τα αφήνουμε ανάποδα πάνω σε μία καθαρή πετσέτα μέχρι να στεγνώσουν. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνουμε αποστείρωση.

– Η ζάχαρη είναι απαραίτητο συστατικό στα λικέρ, μιας και εκτός από τη χαρακτηριστική γεύση που τους δίνει, συμβάλλει και στην απελευθέρωση του χυμού των φρούτων, ενώ λειτουργεί και σαν συντηρητικό. Σ’ αυτή οφείλεται η μεγάλη διάρκεια ζωής των λικέρ.

– Επειδή το νερό του δικτύου περιέχει αρκετό χλώριο, προτιμήστε εμφιαλωμένο ή απεσταγμένο νερό.

– Τα λικέρ χρειάζονται ανακάτεμα ανά μερικές ημέρες, ιδίως το πρώτο διάστημα, για να μη μείνει η ζάχαρη στον πάτο και να ανακατευτούν καλά όλα τα υλικά.

– Διατηρούμε τα λικέρ σε γυάλινα μπουκάλια που σφραγίζουν καλά είτε στο ψυγείο είτε μέσα σε ντουλάπι, αν δεν τα θέλουμε παγωμένα. Τα καταναλώνουμε έως 8-12 μήνες από την παρασκευή τους.

– Αν τα προτιμάτε παγωμένα, διατηρήστε τα στο ψυγείο. Μην προσθέτετε παγάκια γιατί το νερό αλλοιώνει τη γεύση τους.

– Εκτός από κέρασμα, τα λικέρ μπορούν να προστεθούν σε κρύα και ζεστά ροφήματα όπως ο καφές, το τσάι αλλά και σε φρεσκοστυμμένους χυμούς, σε σόδα ή τόνικ. Ακόμη, μπορεί να αποτελέσουν συστατικό κοκτέιλ, αλλά και να νοστιμίσουν γλυκά, παγωτά ή σορμπέ και σάλτσες.