Ψωμί με κρόκο Κοζάνης και Σταφίδες

146
Ψωμί με κρόκο Κοζάνης και Σταφίδες

Υλικά (2 φόρμες)

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κύβο νωπή μαγιά

100 γρ. σταφίδα Κορινθιακή

70 γρ. αποξηραμένο βερίκοκο

200 γρ. γραβιέρα πικάντικη

150 γρ. καρύδια χοντροκομμένα

¼
κουτ. γλυκού κλωστίτσες κρόκο κοζάνης

50 ml ελαιόλαδο

500 ml νερό

1 σφηνάκι κονιάκ

1 κουτ. γλυκού αλάτι – 1 κουτ. γλυκού πιπέρι

Εκτέλεση

Μουλιάζετε τις σταφίδες στο κονιάκ για 2 ώρες, κόβετε στα τέσσερα τα βερίκοκα. Ανακατεύετε την νωπή μαγιά με 50 ml χλιαρό νερό και την αφήνετε στην άκρη μέχρι να αφρίσει. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε το αλεύρι, το αλάτι, το πιπέρι, το λάδι και το νερό χλιαρό. Ανακατεύετε καλά, ρίχνετε την μαγιά και ζυμώνετε, μέχρι η ζύμη να γίνει λεία και ελαστική. Προσθέτετε την γραβιέρα τριμμένη, τις σταφίδες, τα βερίκοκα, τα καρύδια και συνεχίζετε το ζύμωμα για 10΄. Αφήνετε την ζύμη σε ζεστό μέρος, μέσα σε λαδωμένο ταψί, μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος της. Την μοιράζετε σε 2 λαδωμένες φόρμες ψωμιού ή κέικ και αφήνετε να ξαναφουσκώσει. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC για 40΄ περίπου.

Πηγή