Λαγάνα

286
Λαγάνα

Υλικά

1 1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

500 γρ. αλεύρι σκληρό κίτρινο

50 γρ. νωπή μαγιά (σε θερμοκρασία δωματίου) ή 3 φακελλάκια ξερή

1 λίτρο χλιαρό νερό

30 γρ. ζάχαρη

40 γρ. αλάτι

150 ml ελαιόλαδο (προαιρετικά)

3-4 κουτ. σούπας σουσάμι

Εκτέλεση

Βάζουμε σε ένα μπολ 1 κούπα χλιαρό νερό (40 βαθμούς περίπου) και διαλύουμε τη μαγιά. Στη συνέχεια προσθέτουμε τη ζάχαρη, 280 γρ. αλεύρι και ανακατεύουμε, ώσπου να γίνει ένας λείος και αραιός χυλός. Σκεπάζουμε το μπολ με μια πετσέτα και το αφήνουμε 20-25 λεπτά ή και περισσότερο σε ζεστό μέρος, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο ο χυλός.

Κατόπιν κοσκινίζουμε σε μια λεκάνη το υπόλοιπο αλεύρι με το αλάτι και ανοίγουμε στο κέντρο μία λακκούβα. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τη φουσκωμένη μαγιά και λίγο λίγο το νερό ανακατεύοντας, μέχρι να αναμειχθούν καλά τα υλικά.

Αν θέλουμε τις λαγάνες νηστίσιμες, παραλείπουμε το λάδι. Ζυμώνουμε, μέχρι η ζύμη να γίνει ελαστική και να μην κολλάει στα χέρια μας. Αν κολλάει, προσθέτουμε λίγο αλεύρι.

Σκεπάζουμε τη λεκάνη με μια μεμβράνη και μια κουβερτούλα και τη βάζουμε σε ζεστό μέρος, μέχρι η ζύμη να διπλασιαστεί σε όγκο. Βγάζουμε τη ζύμη από τη λεκάνη, τη βάζουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια και τη χωρίζουμε σε 6 ή περισσότερα κομμάτια, ανάλογα με το μέγεθος, που θέλουμε να έχει η λαγάνα.

Πλάθουμε με το κάθε κομμάτι ένα ”μπαστούνι” αρκετά παχύ και κατόπιν το πατάμε με τον πλάστη, να γίνει πλατύ και να έχει πάχος ενός δαχτύλου. Βάζουμε τις λαγάνες σε ταψιά λαδωμένα ή στρωμένα με λαδόκολλα. Τα σκεπάζουμε με πετσέτα και τα αφήνουμε 25-30 περίπου λεπτά, μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο.

Αν δεν θέλουμε οι λαγάνες μας, να γίνουν πολύ φουσκωτές, τις αφήνουμε λιγότερη ώρα να φουσκώσουν (15-20 περίπου λεπτά). Πατάμε τις λαγάνες με τα 2 δάχτυλα μας σε διάφορα σημεία, για να φτιάξουμε βαθουλώματα.

Τις βρέχουμε με ελάχιστο νερό με τη βοήθεια ενός πινέλου και τις πασπαλίζουμε με αρκετό σουσάμι. Το νερό βοηθάει να κολλήσει το σουσάμι στο ζυμάρι. Πριν τις βάλουμε στο φούρνο, τις τρυπάμε με ένα πιρούνι σε διάφορα σημεία.

Ψήνουμε τις λαγάνες σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις για 45-50 περίπου λεπτά, ανάλογα με το πάχος της ζύμης, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Όχι παραπάνω, γιατί θα καούν.

Αν θέλουμε τις λαγάνες μαλακές, όταν τις βγάλουμε από το φούρνο, τις αλείφουμε πάλι με νερό και τις σκεπάζουμε με πετσέτα.