Κουκιά ανατολίτικα

192
Κουκιά ανατολίτικα

Υλικά για 4 μερίδες

400γρ. ξερά κουκιά

1 λίτρο ζωμό βοδινού

1 κουτ. γλυκού αλεσμένο κύμινο

Αλάτι, πιπέρι

2 κουτ. σούπας πολτός ντομάτας

50ml ελαιόλαδο

1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού

1/2 ματσάκι φρεσκοκομμένος μαϊντανός

Εκτέλεση

Βάζουμε τα κουκιά σε άφθονο νερό και τα αφήνουμε να μουλιάσουν για τουλάχιστον 2 μέρες. Κατά διαστήματα αλλάζουμε νερό. Στραγγίζουμε τα κουκιά και τα τρίβουμε με τις δύο παλάμες ώστε να ξεκολλήσει η φλούδα. Αν δεν έχει αποτέλεσμα, χαράζουμε τη φλούδα με ένα μαχαίρι.

Αφήνουμε τα κουκιά με το ζωμό να πάρουν μια βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα σιγοβράζουμε για περίπου 1,5 ώρα μέχρι να μαγειρευτούν. Κατόπιν τα πολτοποιούμε. Ρίχνουμε τον πολτό από τα κουκιά στην κατσαρόλα, καρυκεύουμε με κύμινο, αλάτι, πιπέρι και πολτό ντομάτας και νοστιμίζουμε με ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού.

Αφήνουμε το φαγητό να πάρει μια βράση ανακατεύοντας συνεχώς. Στη συνέχεια το μοιράζουμε στα πιάτα, πασπαλίζουμε με μαϊντανό και σερβίρουμε. Συνοδεύουμε με χυμό λεμονιού και λαγάνα.