Μπρόκολο με άσπρη σάλτσα

323
Μπρόκολο με άσπρη σάλτσα

Υλικά για 6 μερίδες

800γρ. μπρόκολο

2 κουτ. σούπας βούτυρο

1 κουτ. σούπας αλεύρι

1 κρόκο αυγού

2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού

2 κουτ. σούπας κρέμα γάλακτος

Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Αφαιρούμε τα σκληρά μέρη και τα φύλλα από το μπρόκολο και το πλένουμε με κρύο νερό. Έπειτα το χωρίζουμε σε φούντες και το βάζουμε μέσα σε κατσαρόλα με νερό που βράζει. Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά μέχρι να μαλακώσει ελαφρά χωρίς όμως να χάσει το σχήμα και το χρώμα του. Το βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα, το στραγγίζουμε και το μεταφέρουμε σε μια πιατέλα. Κρατάμε 1 κούπα από το νερό που έβρασε το μπρόκολο.

Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο, ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε ζωηρά. Προσθέτουμε την κούπα με το νερό που φυλάξαμε και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά. Χτυπάμε τον κρόκο με 1 κουταλιά χυμό λεμονιού και 2-3 κουταλιές από τη ζεστή σάλτσα και τίχνουμε το μείγμα μέσα στην υπόλοιπη σάλτσα.

Κατεβάζουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε και ανακατεύουμε μέσα στη σάλτσα την κρέμα γάλακτος, αλάτι, πιπέρι και τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού. Περιχύνουμε το μπρόκοο με τη σάλτσα και το σερβίρουμε ζεστό.