Ραβιόλια με κίτρινο κολοκύθι

255
Ραβιόλια με κίτρινο κολοκύθι

Υλικά

Για τη ζύμη

0,5 κιλό αλεύριι

1/2 φλιτζ. λάδι

1 κουτ. γλυκού αλάτι

1 αυγό

1/2 φλιτζ. νερό

Για τη γέμιση

1 κιλό κίτρινο κολοκύθι σε κομμάτια

1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο

Για τη σάλτσα

1 πορτοκάλι καθαρισμένο σε κομμάτια

1 μικρό βολβό φινόκιο σε φέτες

1 κουτ. γλυκού εστραγκόν ή μαϊντανό

τα κέλυφη από 6 γαρίδες

1 φλιτζ. νερό

1/2 φλιτζ. κρέμα γάλακτος

2 κουτ. σούπας σε κομματάκια

Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε τη ζύμη. Βάζουμε στο μπολ του μίξερ το αλεύρι, το αλάτι και το λάδι. Χτυπάμε για 1 λεπτό μέχρι να λαδωθεί το αλεύρι. Ρίχνουμε το αυγό και συνεχίζουμε το χτύπημα για να ενσωματωθεί στη ζύμη. Προσθέτουμε το νερό και ζυμώνουμε  με το γάντζο για περίπου 2 λεπτά μέχρι να έχουμε μια σφιχτή ζύμη που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μπολ. Πιθανώς να χρειαστεί να προσθέσουμε κι άλλο νερό. Σκεπάζουμε τη ζύμη με πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε να σταθεί για 1 ώρα. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση. Βάζουμε το κολοκύθι  σε ταψί και το ψήνουμε στους 200C για περίπου 30 λεπτά να μαλακώσει. Το βγάζουμε από το φούρνο, το αφήνουμε λίγο να κρυώσει και το στύβουμε να φύγει το νερό του. Έπειτα το βάζουμε σε ένα μπολ και το πατάμε με ένα πιρούνι μέχρι να πολτοποιηθεί. Ρίχνουμε κι ανακατεύουμε το μοσχοκάρυδο.

Παίρνουμε τα κομμάτια ζύμης και τα ανοίγουμε με τον πλάστη σε πολύ λεπτά παραλληλόγραμμα φύλλα. Βάζουμε 1 κουτ. γλυκού από τη γέμιση σε όλο το μήκος των φύλλων με απόσταση 5 εκ. μεταξύ τους, σκεπάζουμε με ένα δεύτερο φύλλο και τα κόβουμε με τον τροχό για να σχηματίζουμε τα ραβιόλια. Βράζουμε τα ραβιόλια σε αλατισμένο νερό για 10 λεπτά και τα στραγγίζουμε. Τα αδειάζουμε σε μια πιατέλα, τα περιχύνουμε με τη σάλτσα και τα σερβίρουμε αμέσως.

Για τη σάλτσα, βάζουμε σε μια μικρή κατσαρόλα όλα τα υλικά, εκτός από την κρέμα γάλακτος και το βούτυρο, και τα βράζουμε για 10 λεπτά σε δυνατή φωτιά. Στραγγίζουμε και βάζουμε πάλι το ζουμί στην κατσαρόλα πάνω στη φωτιά. Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και το βούτυρο και ανακατεύουμε ώσπου να ζεσταθεί η κρέμα και να λιώσει το βούτυρο.