Χειροποίητα κριτσίνια με ελιά

163
Χειροποίητα κριτσίνια με ελιά

Υλικά

2 κουτ. σούπας ζάχαρη

3/4 κ. ξηρή μαγιά

1 φλιτζ. συν 1 κουτ. σούπας νερό σε θερμοκρασία δωματίου

3 φλιτζ. αλεύρι για ψωμί

1 1/2 κ.κ. αλάτι

1/4 φλιτζ. βούτυρο μαλακό

1 κουτ. σούπας ελιές ψιλοκομμένες

επιπλέον βούτυρο λιωμένο σαν επικάλυψη

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180C. Διαλύουμε τη ζάχαρη και τη μαγιά μέσα στο νερό κι αφήνουμε μέχρι να αφρίσει. Ανακατεύουμε το αλάτι με το αλεύρι σε μεγάλο μπολ. Στο μίξερ με το εργαλείο του φτερού, ανακατεύουμε το αλεύρι με το βούτυρο.

Μόλις ανακατευτεί καλά το μείγμα, βάζουμε τον γάντζο στο μίξερ, προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς και αφήνουμε να δουλέψει στην μεσαία ταχύτητα για 10 λεπτά περίπου. Σκεπάζουμε την ζύμη με μια νωπή πετσέτα, και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 με 1 1/2 ώρα μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος της.

Κόβουμε σε μικρά κομματάκια, περίπου 50 γραμμαρίων, και με το χέρι ανοίγουμε έτσι ώστε να φτιάξουμε κριτσίνια 15 περίπου εκατοστών, ανακατεύοντας και την ελιά ενδιάμεσα. Αφήνουμε τα κριτσίνια πάνω σε ταψί με λαδόκολλα σκεπασμένα με νωτισμένη πετσέτα μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος εκ νέου.

Ψήνουμε στον φούρνο για 12 λεπτά περίπου.

Μόλις βγουν από τον φούρνο, τα αλείφουμε με το λιωμένο βούτυρο.

Πηγή: govastileto.gr