Συνταγή της Ντίνας Νικολάου
Υλικά για 3-4 άτομα
800γρ. μικρές μαριδούλες
Αλάτι
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Ξύσμα ή χυμός από 2 ακέρωτα λεμόνια
Για το κουρκούτι- τεμπούρα
50γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
50γρ. ψιλό καλαμποκάλευρο
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
Αλάτι
2 κουτ. σούπας σουσάμι
1 αυγό
200γρ. αναψυκτικό σόδα παγωμένη
Εκτέλεση
Πλένουμε και στραγγίζουμε τις μαριδούλες. Τις ταμπονάρουμε σε χαρτί κουζίνας, τις αλατίζουμε ελαφρώς και τις αφήνουμε για 30 λεπτά σε σουρωτήρι να στραγγίξουν.
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τα δύο αλεύρια, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και το σουσάμι. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε με το πιρούνι το αυγό με τη σόδα μέχρι να φτιάξουμε ένα αραιό και ομοιογενές μείγμα. Ρίχνουμε το υγρό μείγμα στο μπολ με τα αλεύρια κι ανακατεύουμε καλά με ένα πιρούνι ή με το σύρμα μέχρι να φτιάξουμε ένα κουρκούτι σχετικά αραιό και λείο.
Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε ελαιόλαδο μέχρι τη μέση του σκεύους. Μόλις κάψει, παίρνουμε τις μαριδούλες μία μία, τις βουτάμε στο κουρκούτι, τις στραγγίζουμε λίγο να φύγει η περίσεια ποσότητα από το κουρκούτι και τις ρίχνουμε στο τηγάνι.
Τηγανίζουμε σε δόσεις για 1-1,5 λεπτό μέχρι να αποκτήσουν μια χρυσή και τραγανή κρούστα. Βγάζουμε τις μαριδούλες με τρυπητή κουτάλα και τις στραγγίζουμε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.