Πένες με σολωμό και βότκα

143
Πένες με σολωμό και βότκα

Υλικά 
1 πακέτο πένες (400 γραμ.)
4 κουτ. σούπας βούτυρο
1 μικρό ξερό κρεμμύδι
200 γρ. καπνιστός σολωμός
2 σφηνοπότηρα βότκα
200 ml. κρέμα γάλακτος
1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
2 κουτ. σούπας παπαρουνόσπορος (προαιρετικά)
1 πρέζα ζάχαρη
2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
Αλάτι, Πιπέρι



Εκτέλεση

Βράζουμε τις πένες σε αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας αλλά να είναι al dente. Καθώς βράζουν τα μακαρόνια ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα υλικά. Kαθαρίζουμε και τρίβουμε το κρεμμύδι. 

Σε μια άλλη κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά λιώνουμε το βούτυρο και αφού λιώσει προσθέτουμε το κρεμμύδι. Ρίχνουμε μια πρέζα αλάτι και μία ζάχαρη. Ψιλοκόβουμε το σολωμό. Αφού το κρεμμύδι μαλακώσει (και πριν αρχίζει να μαυρίζει) προσθέτουμε το σολωμό και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα. Μετά από 1-2 λεπτά σβήνουμε το σολωμό με το χυμό λεμονιού και τη βότκα. Περιμένουμε μέχρι να απορροφηθεί/εξατμιστεί η βότκα και έπειτα χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε τη κρέμα γάλακτος. Αλατοπιπερώνουμε. Προσοχή, με το αλάτι γιατί και ο σολωμός είναι αλμυρός και οι πένες μας είναι ήδη αλατισμένες. 

Στο μεταξύ σουρώνουμε τις πένες,τις ξεπλένουμε με άφθονο νερό και τις αφήνουμε στο σουρωτήρι να στραγγίσουν.
Αφού η σάλτσα μας πήξει αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τις πένες στην κατσαρόλα με τη σάλτσα. Σερβίρουμε αμέσως αφού πασπαλίσουμε με το μαϊντανό και τον παπαρουνόσπορο.