Σπιτική Ναπολιτάνα

155
Σπιτική Ναπολιτάνα

Υλικά για 4 άτομα

2 κιλά ώριμες (αλλά όχι παραγινωμένες)ντομάτες

40-50γρ. φύλλα βασιλικού

2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

120ml ελαιόλαδο

Φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα

1 πακέτο ζυμαρικά τις αρεσκίας σας

Αλάτι, πιπέρι

Κρύο νερό και παγάκια

Εκτέλεση

Ξεφλουδίζουμε και ξεσποριάζουμε τις ντομάτες με τον ακόλουθο τρόπο. Τις χαράζουμε επιφανειακά και βάζουμε σε μια κατσαρόλα με άφθονο να βράζει ενώ γεμίζουμε μια άλλη με παγωμένο νερό και παγάκια. Τις αφήνουμε για 15-20 λεπτά, έπειτα τις τραβάμε με μια τρυπητή κουτάλα και τις μεταφέρουμε στο μπολ με το παγωμένο νερό όπου τις αφήνουμε για 5 λεπτά να κρυώσουν. Μετά από λίγο η φλούδα θα έχει χαλαρώσει αρκετά ώστε να την τραβήξουμε με μια απαλή κίνηση.

Έπειτα τις κόβουμε οριζοντίως και στύβουμε κάθε ήμισυ μέσα στην παλάμη μας για να απομακρύνουμε όσο περισσότερα σπόρια μπορούμε αν χρειαστεί μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κουταλάκι. Αφού τις έχουμε ξεσποριάσει όλες τις κόβουμε σε κύβους μεσαίου μεγέθους.

Βάζουμε σε δυνατή φωτιά μια μεγάλη κατσαρόλα και τη ζεσταίνουμε για 1-2 λεπτά. Μόλις κάψει ρίχνουμε 40ml ελαιόλαδο από το ελαιόλαδο και προσθέτουμε το σκόρδο το οποίο αφήνουμε για 30 δευτερόλεπτα. Έπειτα ρίχνουμε αμέσως την ντομάτα, 1/2 κουτ. σούπας αλάτι και βράζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Παράλληλα βάζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο νερό και 1 κουτ. σούπας αλάτι σε δυνατή φωτιά να βράσει.

Βράζουμε τη σάλτσα μέχρι να πιει τα υγρά και να μελώσει για περίπου 10-12 λεπτά ανακατεύοντας που και που. Εν τω μεταξύ βάζουμε τα ζυμαρικά να βράσουν όταν το νερό κοχλάσει. Βράζουμε τα ζυμαρικά για 2 λεπτά λιγότερο απ’ όση ώρα λέει η συσκευασία. Με μια λαβίδα ή πιρούνα μεταφέρουμε τα μακαρόνια στην κατσαρόλα με τη σάλτσα. Αν η σάλτσα είναι παραδεμένη την αραιώνουμε με λίγο από το νερό του βρασίματος.

Χοντροκόβουμε ή ψιλοκόβουμε τον βασιλικό ανάλογα με τα γούστα μας, τον προσθέτουμε στην κατσαρόλα ανακατεύοντας και προσθέτουμε 80ml ελαιόλαδο. Μοιράζουμε στα πιάτα και πασπαλίζουμε με παρμεζάνα και σερβίρουμε.