Κερκυραϊκή Παστιτσάδα με μοσχάρι ή κόκκορα

263
Κερκυραϊκή Παστιτσάδα με μοσχάρι ή κόκκορα

Υλικά 
1 πακέτο μακαρόνια νούμερο 6
1 κιλό μοσχάρι (κιλότο ή ποντίκι) ή 1 κιλό κόκκορα κομμένο σε κομμάτια
2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2-3 σκελίδες σκόρδο
250 γρ. έτοιμο πολτό ντομάτας ή 2-3 ντομάτες αποφλοιωμένες και πολτοποιημένες
3 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
2-3 κουτ. σούπας κερκυραϊκό βούτυρο (προαιρετικά)
1 κουτ. σούπας ζάχαρη
1 φλιτζ. κόκκινο κρασί
1.5-2 ποτήρια νερό βραστό
Αλάτι, Πιπέρι
1/2 νεροπότηρο ελαιόλαδο
Για το σπετσερικό
1 κουτ. γλυκού κανέλα τριμμένη
1 κουτ. γλυκού μπαχάρι τριμμένο ή 5-6 κόκκους 
1 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο 
1/2 κουτ. γλυκού κύμινο τριμμένο
1/2 κουτ. γλυκού γαρύφαλλο τριμμένο ή 3-4 ξυλάκια γαρύφαλλου 
4 δαφνόφυλλα 

Εκτέλεση
Πρώτα από όλα πλένουμε τα κομμάτια από το κρέας μας και τα σκουπίζουμε πολύ καλά με απορροφητικό χαρτί και τα αλατοπιπερώνουμε. Αν χρησιμοποιείτε κοτόπουλο τότε δεν χρειάζεται να το πλύνετε. Βάζουμε όλα τα υλικά του για το σπετσερικό στο μπλέντερ για μερικά λεπτά μέχρι να γίνουν σχεδόν σκόνη. Με αυτό το μείγμα μπαχαρικών θα πασπαλίσουμε το κρέας μας. 

Σε μια ρηχή και φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό λάδι και 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και προσθέτουμε μερικά κομμάτια κρέας τόσα ώστε να ακουμπούν όλα στον πάτο της κατσαρόλας. Μετά από 2-3 λεπτά τα γυρίζουμε από την άλλη πλευρά για άλλα 2-3 λεπτά. Έπειτα βγάζουμε με τη βοήθεια μιας πιρούνας τα κομμάτια κρέατος σε μια πιατέλα και προσθέτουμε τα υπόλοιπα κομμάτια και την άλλη κουταλιά της σούπας βούτυρο. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο λάδι.

Αφού τελειώσουμε με το κρέας ρίχνουμε στην κατσαρόλα το λάδι που έχει περισσέψει και αφού κάψει προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι για να τσιγαριστεί.  Όταν ξανθίσει το κρεμμύδι βάζουμε το κρέας που έχουμε στην πιατέλα μας και τις σκελίδες σκόρδο και ανακατεύουμε καλά. 
Σβήνουμε με το κρασί. Αφού εξατμιστεί το κρασί προσθέτουμε το ντοματοπολτό, τον πελτέ ντομάτας και τη ζάχαρη. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να πάρει μια βράση με κλειστό καπάκι. 

Συνολικά θέλει περίπου 2 ώρες βράσιμο, στη διάρκεια του βρασίματος προσθέτουμε σιγά σιγά το νερό ώστε να έχει συνεχώς ζουμάκι για βράζει το κρέας μας. Αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι το νερό που προσθέτουμε να είναι πάντα καυτό ώστε να μην σταματάμε το βράσιμο. Αφού ετοιμάσαμε το κρέας μας βράζουμε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες τις συσκευασίας και σερβίρουμε τα μακαρόνια αφού τα ανακατέψουμε με τη σάλτσα του κρέατος με μερικά κομμάτια κρέας από πάνω και με τριμμένο τυρί της αρεσκείας μας.