Ραβανί με σοκολάτα

197
Ραβανί με σοκολάτα

Υλικά

Για το ραβανί:

15γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

1 ½ γρ. μαστίχα σκόνη

400γρ. αυγά (8 μέτρια αυγά)

200γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

250γρ. βούτυρο λιωμένο

1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

200γρ. αλεύρι μαλακό

200γρ. σιμιγδάλι ψιλό

2 ½ κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ

ξύσμα από ½ λεμόνι

1 κουβερτούρα  κομμένη σε κομματάκια (200γρ.)

Για το σιρόπι:

900 ml νερό

1000γρ. ζάχαρη

1 φλούδα λεμόνι

1 στικ κανέλας

1 κουτ. σούπας μέλι

Εκτέλεση

Για το σιρόπι: Βάλτε όλα τα υλικά εκτός από το μέλι σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Όταν πάρει μία βράση, αφαιρέστε το από τη φωτιά, προσθέστε το μέλι, ανακατέψτε και αφήστε το να κρυώσει.

Για το ραβανί: Βουτυρώστε ένα ταψάκι 25Χ30εκ. και αφήστε το στην άκρη. Πάρτε τα 15γρ. ζάχαρη και τη μαστίχα και σε ένα μπλέντερ ή γουδί χτυπήστε τα μέχρι να γίνει σκόνη η μαστίχα. Βάλτε τα σε ένα μπολάκι και αφήστε τα στην άκρη.

Προσθέστε στον κάδο του μίξερ τα αυγά και τη ζάχαρη και χτυπήστε με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα για 5-6 λεπτά μέχρι να αφρατέψει αρκετά το μίγμα. Μόλις αφρατέψει το μίγμα σας, ρίξτε και το βούτυρο και συνεχίστε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθεί.

Παράλληλα σε ένα μπολ ανακατέψτε το αλεύρι, το σιμιγδάλι, το μπέικιν πάουντερ, το μίγμα με τη τριμμένη μαστίχα και το ξύσμα από μισό λεμόνι. Αφαιρέστε το μίγμα των αυγών από το μίξερ και ρίξτε μέσα λίγο λίγο το μίγμα του αλευριού και ανακατέψτε ελαφρά με τη βοήθεια μιας ξύλινης κουτάλας.

Όταν ομογενοποιηθεί το μίγμα με το αλεύρι και το αυγό προσθέστε και τη σοκολάτα, ανακατέψτε και έπειτα αδειάστε το στο ταψί, ισιώνοντάς το από πάνω με τα δάχτυλά σας ή μια κουτάλα.

Ψήστε το σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 35-40 λεπτά.

Όταν το ραβανί ψηθεί αφαιρέστε το από τον φούρνο. Ελέγξτε με ένα μαχαίρι ή με μια οδοντογλυφίδα για να είστε σίγουροι ότι είναι έτοιμο και στη συνέχεια σιροπιάστε το ζεστό ραβανί με το κρύο σιρόπι, ρίχνοντας το με μία κουτάλα σιγά σιγά για να μην σπάσει το γλυκό και αφήστε το να τραβήξει για μερικές ώρες.