Αγκινάρες γεμιστές

110
Αγκινάρες γεμιστές

Υλικά

12 πάτους αγκινάρας, φρέσκους ή κατεψυγμένους

χυμό 1 λεμονιού

1/2 φλιτζ. βούτυρο

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1/2 κιλό κιμά

2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο

1 ντομάτα ψιλοκομμένη

αλάτι, πιπέρι

1/2 φλιτζ. άσπρο ξηρό κρασί

1 αβγό ελαφρά χτυπημένο

1 κουτ. σούπας γαλέτα

1 δόση μπεσαμέλ 

τυρί τριμμένο για το πασπάλισμα

 Εκτέλεση

Αν έχετε πάρει φρέσκες αγκινάρες, τις καθαρίζετε. Τις βάζετε σε μια κατσαρόλα με νερό τόσο, ώστε να τις σκεπάζει. Προσθέτετε το χυμό του λεμονιού και το αλάτι και τις βράζετε για 20′ περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν. Τις σουρώνετε, τις στραγγίζετε και τις τοποθετείτε σε βουτυρωμένο ταψί. 

Σοτάρετε στο βούτυρο το κρεμμύδι με τον κιμά για 5′ περίπου. Ρίχνετε το κρασί, τη ντομάτα και το μαϊντανό και αλατοπιπερώνετε. 

Αφήνετε τη γέμιση να βράσει σε χαμηλή φωτιά για 20′ περίπου. Κατεβάζετε τη γέμιση από τη φωτιά, την αφήνετε λίγο να κρυώσει, ρίχνετε το αβγό και τη γαλέτα και τα ανακατεύετε καλά. 

Ετοιμάζετε τη μπεσαμέλ 

Γεμίζετε με τη γέμιση τις αγκινάρες, τις καλύπτετε με μπεσαμέλ και τις πασπαλίζετε με το τριμμένο τυρί. 

Ψήνετε τις αγκινάρες σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° για 30′ περίπου ή μέχρι να γκρατιναριστούν.