Αλμυρή τάρτα με βάση από πατάτα

185
 Αλμυρή τάρτα με βάση από πατάτα

 Υλικά για μια τάρτα 20 εκατοστών περίπου

Για τη βάση από πατάτα θα χρειαστείς: 1 κιλό πατάτες καθαρισμένες

1 μεγάλο κρεμμύδι

3/4 φλιτζ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

Ρίγανη

Αλάτι, πιπέρι

Λίγο ελαιόλαδο

Για τη γέμιση

1 φλιτζ. κρέμα γάλακτος

4-5 φέτες μπέικον

1 μέτριο πράσο (το λευκό μέρος κυρίως)

2-3 μικρά φρέσκα κρεμμυδάκια

2 αυγά

Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Τα υλικά για την βάση σου είναι μόλις τρία, άντε τέσσερα μαζί με τη μυρωδάτη ρίγανη. Εγώ καλόμαθα στην φρέσκια από τη γλάστρα μου, αλλά φυσικά εσύ μπορείς να βάλεις και ξερή.

Τρίψε το κρεμμύδι στον τρίφτη και βάλε σε ένα σουρωτήρι, αφού το αλατίσεις. Άφησε για 10 λεπτάκια να στραγγίξει. Μην κλέψεις και τρίψεις το κρεμμύδι σε μούλτι. Δεν πρόκειται να κάνεις δουλειά…

Τρίψε και την πατάτα στον τρίφτη και στίψε μέσα στα χέρια σου να φύγουν τα πολλά νερά. Στίψε και το κρεμμύδι. Ανάμειξε σε μια λεκάνη κρεμμύδι, ρίγανη και αλεύρι και στη συνέχεια πρόσθεσε την πατάτα. Ζύμωσε ελαφρά με τα χέρια και η βάση σου είναι έτοιμη

Βουτύρωσε και αλεύρωσε καλά την ταρτιέρα. Ρίξε μέσα το μείγμα της πατάτας και άπλωσε καλά να πάει παντού σε ίσο πάχος, αλλά να καλύψει και τα τοιχώματα. Μην το παρακάνεις και γίνει πολύ λεπτή γιατί δεν θα έχεις καλό αποτέλεσμα μετά το ψήσιμο.

Βάλε την τάρτα στο φούρνο στους 180oC για περίπου 40-45 λεπτά. Τράβηξε τότε την τάρτα και άλειψε την επιφάνειά της με λίγο ελαιόλαδο. Βάλε και πάλι στο φούρνο να πάρει χρώμα για 10 με 15 λεπτά.

Στο μεταξύ ετοίμασε τη γέμιση. Ψιλόκοψε τα κρεμμυδάκια και το πράσο και κόψε το μπέικον σε καρεδάκια

Βάλε ένα αντικολλητικό τηγάνι στο μάτι να κάψει και φρυγάνισε το μπέικον. Κράτησε το τραγανό μπέικον στην άκρη και στο ίδιο σκεύος σόταρε τα κρεμμυδάκια και το πράσο να μαλακώσουν. Άφησε κι αυτά να κρυώσουν ελαφρά

Σε ένα μπολ χτύπησε τα αυγά, πρόσθεσε την κρέμα γάλακτος και τέλος ρίξε το μπέικον, το πράσο και το κρεμμύδι και αλατοπιπέρωσε.

Βγάλε την τάρτα από το φούρνο, ρίξε μέσα τη γέμιση και ξαναβάλε να ψηθεί για 15-20 λεπτά ώστε να στερεοποιηθεί η γέμισή σου και να πάρει ελαφρώς χρώμα. Η τάρτα σου είναι έτοιμη.

Πηγή