Κριθαράκι με ντομάτα και μανιτάρια

401
Κριθαράκι με ντομάτα και μανιτάρια

Υλικά για 4 μερίδες

1½ φλιτζ. κριθαράκι μέτριο

1½ φλιτζ. νερό

1½ φλιτζ. ντοματοχυμό

1 μέτριο κρεμμύδι ξερό

4 μέτρια μανιτάρια λευκά

½ φλιτζ. λευκό κρασί

3 μέτριες ντομάτες περασμένες από τρίφτη (μαζί με το ζουμάκι τους)

3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

αλάτι, μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση

Σοτάρουμε το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο για 3-4 λεπτά μέχρι να γίνει ημιδιαφανές και μαλακώσει, και στη συνέχεια προσθέτουμε την ντομάτα και αφήνουμε στην φωτιά μέχρι να πάρει βράση.

Παράλληλα, πλένουμε και κόβουμε τα λευκά μανιτάρια και τα βάζουμε σε ένα άλλο τηγάνι, και τα ψήνουμε μέχρι να τραβήξουν τα υγρά τους. Προσθέτουμε το λευκό κρασί και τα αφήνουμε λίγο να σιγοβράσουν και τραβήξουν τα υγρά τους.

Όταν η σάλτσα έχει πάρει βράση, προσθέτουμε το 1½ φλιτζ. ντοματοχυμό, το αλάτι, το πιπέρι, ανακατεύουμε και αφήνουμε πάλι να βράσουν. Παίρνουμε ένα μέτριο πυρίμαχο σκεύος ή ταψί και βάζουμε μέσα την σάλτσα ντομάτας μόνο, και τοποθετούμε στο φούρνο στις αντιστάσεις στους 200 °C.

Όταν δούμε ότι η σάλτσα έχει πάρει βράση, προσθέτουμε 1½ φλιτζ. πολύ ζεστό νερό, το κριθαράκι, τα μανιτάρια και ανακατεύουμε ελαφρά με μια ξύλινη κουτάλα να μοιρασθεί το κριθαράκι παντού στο ταψί. Ελέγχουμε το υγρό που πρέπει να καλύπτει το κριθαράκι, διαφορετικά προσθέτουμε λίγο ακόμα καυτό νερό.

Ξαναβάζουμε το ταψί στο φούρνο και όταν το κριθαράκι έχει τραβήξει σχεδόν όλη τη σάλτσα, δοκιμάζουμε και αν είναι έτοιμο, σβήνουμε το φούρνο και το αφήνουμε ακόμη 3-5 λεπτά. Εάν δεν είναι έτοιμο προσθέτουμε λίγο καυτό νερό, και μετά από λίγο ξαναδοκιμάζουμε. Το κριθαράκι δεν πρέπει να είναι λιωμένο ούτε να έχει πιει όλα τα υγρά.

Σερβίρουμε το κριθαράκι ζεστό και με τριμμένο τυρί προαιρετικά.