Κατσικάκι στο φούρνο με ντομάτα και λεμόνι

128
Κατσικάκι στο φούρνο με ντομάτα και λεμόνι

Υλικά

1 κατσικίσιο μπουτάκι και μία ωμοπλάτη με το χεράκι, κομμένα σε μερίδες

6 σκελίδες σκόρδο, σε φετάκια

2 ντομάτες πολύ ώριμες, ψιλοκομμένες στο χέρι

1 φλιτζ. ελαιόλαδο

1 κουτ. σούπας ρίγανη

2 κιλά πατάτες, κομμένες πολύ χοντρές κυδωνάτεs (στα 4)

1 λεμόνι με τη φλούδα του (ακέρωτο, φυσικά), κομμένο στα 4

χυμό από δύο λεμόνια

αλάτι, πιπέρι

3 κουτ. σούπας βούτυρο αγελαδινό (τύπου Κερκύρας)

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C στον αέρα. Βάζουμε στο ταψί το κατσικάκι και με τα χέρια μας το τρίβουμε καλά με το αλάτι, το πιπέρι, τη ρίγανη, το μισό λάδι και το μισό σκόρδο, να πάνε παντού.

Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε καλά με τα χέρια μας το υπόλοιπο λάδι και το σκόρδο με ρίγανη και αλατοπίπερο, και το μίγμα το ανακατεύουμε πολύ καλά με τις πατάτες να πάει παντού. Μοιράζουμε τις πατάτες ομοιόμορφα στο ταψί με το κατσικάκι. Προσθέτουμε την ντομάτα και το χυμό λεμονιού στο σύνολο και ανακατεύουμε και πάλι καλά με τα χέρια. Μοιράζουμε στο ταψί τα τέταρτα του λεμονιού και προσθέτουμε 2 φλ. νερό.

Βάζουμε το κατσικάκι στον προθερμασμένο φούρνο. Το μυστικό είναι να περιχύνουμε συχνά το κρέας και τις πατάτες με τα υγρά του ταψιού. Όταν μισοψηθεί το κρέας και οι πατάτες είναι σχεδόν έτοιμες, σε περίπου 2 ώρες, μοιράζουμε στην κρούστα του κατσικιού και στις πατάτες το βούτυρο.

Φροντίζουμε μέχρι να ψηθούν να τις περιχύσουμε άλλες 2-3 φορές με τη σάλτσα. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νεράκι ακόμη, από το πλάι (μη μουλιάσουμε την κρούστα του κρέατος και τις πατάτες). Αυτό το τελευταίο βουτυράκι κάνει τραγανές τις πατάτες και την πέτσα του ψητού.

Το ψητό θα είναι έτοιμο σε 2½-3 ώρες – το καταλαβαίνουμε καθώς ξεκολλάει το κρέας από τα κόκαλα.