Συνταγή για σταφιδόψωμο

237
Συνταγή για σταφιδόψωμο

Υλικά για 10 σταφιδόψωμα

500 γρ. αλεύρι

1 φακελάκι ξηρή μαγιά

1/2 κουτ. γλυκού αλάτι

3 κουτ. σούπας μέλι

3 κουτ. σούπας λάδι

1/2 κούπα σταφίδες

1/3 φλιτζ. ζάχαρη

1 κουτ. σούπας κανέλα

1/2 φλιτζ. φυσικό χυμό πορτοκάλι

1 φλιτζ νερό

1 αυγό, χτυπημένο με 3-4 κουτ. σούπας γάλα, για το ψήσιμο (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε το νερό ώστε να είναι χλιαρό και το χύνουμε σε ένα μπολ μαζί με το αλάτι και τη μαγιά. Ανακατεύουμε για να διαλυθεί η μαγιά και αφήνουμε 2-3 λεπτά για να ενεργοποιηθεί πριν την χρησιμοποιήσουμε.

Σε μια λεκανίτσα βάζουμε το αλεύρι, προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς και ανακατεύουμε. Έπειτα προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια εύπλαστη ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Αν είναι πολύ σφιχτή προσθέστε ακόμη λίγο χλιαρό νερό, αν κολλάει στα χέρια προσθέτουμε λίγο ακόμη αλεύρι, καθώς η ζύμη μας εξαρτάται από το είδος του αλευριού που χρησιμοποιούμε.

Πλάθουμε τη ζύμη σε μια μπάλα και την αφήνουμε μέσα στη λεκανίτσα σκεπασμένη με μια καθαρή πετσέτα για περίπου 1 ώρα σε ζεστό μέρος μέχρι να ξεκουραστεί και να διπλασιαστεί. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C.

Κόβουμε τη ζύμη μας σε κομμάτια και τη πλάθουμε σε μπαλάκια. Αλείφουμε με λάδι ένα ταψί φούρνου και τοποθετούμε πάνω τα σταφιδόψωμά μας. Με τη βοήθεια ενός πινέλου σιλικόνης αλείφουμε την επιφάνεια των σταφιδόψωμων μας με το χτυπημένο αυγό με το γάλα. (Παραλείπουμε αυτό το βήμα αν θέλουμε να τα κάνουμε νηστίσιμα). Αφήνουμε μισή ώρα τα σταφιδόψωμα μας μέσα στο ταψί μέχρι να φουσκώσουν.

Ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν.