Ελιόψωμο

270
Ελιόψωμο

Υλικά

2 ξερά κρεμμύδια σε ροδέλες

2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

2 φλιτζ. τσαγιού πράσινες και μαύρες ελιές χωρίς κουκούτσι

7 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι σκληρό για ψωμί

1 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι

4 κουτ. γλυκού ξερή μαγιά

3 κουτ. σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος

3 κουτ. σούπας κόλιανδρος ή δυόσμος ψιλοκομμένος

Εκτέλεση

Σ’ ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, έως ότου μαλακώσουν. 

Ψιλοκόβουμε τις ελιές και τις βάζουμε σε μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι, τη μαγιά, τα αρωματικά μαζί με τα τηγανισμένα κρεμμύδια και ρίχνουμε μέσα λίγο λίγο 2 φλιτζάνια του τσαγιού χλιαρό νερό ανακατεύοντας συγχρόνως. Ζυμώνουμε προσθέτοντας ακόμα λίγο χλιαρό νερό, αν η ζύμη είναι σκληρή, μέχρι να γίνει μαλακιά και ελαστική χωρίς να κολλάει στα χέρια μας.

Πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι και ζυμώνουμε σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια για 10 λεπτά. Βάζουμε τη ζύμη σε καθαρό μπολ, τη σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη και μια πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος, ώσπου να διπλασιαστεί σε όγκο. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C και βουτυρώνουμε ελαφρά δύο ταψιά.

Βάζουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και τη μοιράζουμε σε δύο μέρη. Πλάθουμε το κάθε κομμάτι σε καρβελάκι ή σε μακρόστενη φραντζόλα και βάζουμε στα ταψιά. Σκεπάζουμε με λαδωμένη διαφανή μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος, ώσπου να διπλασιαστεί σε όγκο.

Χαράζουμε την επιφάνεια των ψωμιών με μαχαίρι σε 2-3 σημεία και ψήνουμε στο φούρνο για 50 περίπου λεπτά ή ώσπου να ροδίσουν και, όταν τα χτυπάμε, να ακούγεται ένας κούφιος ήχος. Τα τοποθετούμε σε σχάρα να κρυώσουν και σερβίρουμε.