Κοτόπουλο με φινόκιο ψητό

219
Κοτόπουλο με φινόκιο ψητό

Υλικά για 5 μερίδες

1 κοτόπουλο (περίπου 1,5 κιλό) 

1 μέτριο κρεμμύδι 

120 ml ελαιόλαδο 

2 φινόκιο 

1 σκελίδα σκόρδο 

1 πρέζα μοσχοκάρυδο 

Αλατοπίπερο 

120 ml ξηρό λευκό κρασί

Εκτέλεση

Κόβουμε το κρεμμύδι στα τέσσερα. Αλατίζουμε από μέσα το κοτόπουλο. Το γεμίζουμε με το κρεμμύδι. Αλείφουμε απ’ έξω το κοτόπουλο με 45 ml ελαιόλαδο. Το τοποθετούμε σε μια μεγάλη γάστρα, με το στήθος προς τα πάνω. 

Ψιλοκόβουμε την πρασινάδα (τον μάραθο) του φινόκιου. Ξεφλουδίζουμε και ψιλοκόβουμε το σκόρδο. Ανακατεύουμε τον ψιλοκομμένο μάραθο με το σκόρδο, το μοσχοκάρυδο και το αλατοπίπερο, και τρίβουμε το κοτόπουλο. Ραντίζουμε με 30 ml ελαιόλαδο. Ψήνουμε στον φούρνο στους 180 °C (στον αέρα 160 °C ) για περίπου 30 λεπτά. 

Ρίχνουμε το φινόκιο σε νερό που βράζει, προσέχοντας να μη μαλακώσει πολύ. Το κόβουμε στα τέσσερα. Γυρίζουμε το κοτόπουλο. Σκορπάμε το φινόκιο γύρω από το κοτόπουλο. Ραντίζουμε με το υπόλοιπο λάδι. Περιχύνουμε με 60 ml κρασί. Ψήνουμε το κοτόπουλο για άλλα 30 λεπτά. Το γυρίζουμε και περιχύνουμε με το υπόλοιπο κρασί. Ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά να καλοψηθεί το κοτόπουλο.