Rugelach

206
Rugelach

Υλικά για 30 περίπου κομμάτια

2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις

250 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

250 τυρί κρέμα (όπως μασκαρόπονε, τύπου Φιλαδέλφεια κτλ.) σε θερμοκρασία δωματίου

1/2 κουτ. γλυκού αλάτι

1 βανίλια

1/4 κούπας ζάχαρη

Για τη γέμιση

1 κούπα φουντούκια καβουρντισμένα

1 ζαχαρούχο γάλα

100 γρ. λιωμένη κουβερτούρα

3 κουτ. σούπας κακάο

1/4 κούπας ηλιέλαιο

Για το ψήσιμο

1 κρόκο αυγό

3 κουτ. σούπας γάλα

5-6 κουτ. σούπας ζάχαρη

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι με τη ζάχαρη, τη βανίλια και το αλάτι. Προσθέτουμε την κρέμα και το βούτυρο και χτυπάμε το μείγμα μας στο μίξερ για περίπου 2-3 λεπτά. Κλείνουμε το μίξερ μας και κάνουμε το μείγμα μας μια μεγάλη μπάλα με τα χέρια μας. Βάζουμε τη ζύμη σε ένα σακουλάκι τροφίμων και το κλείνουμε καλά. Βάζουμε το σακουλάκι στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα. (Μπορούμε να διατηρήσουμε στο ψυγείο τη ζύμη μας ως ένα εικοσιτετράωρο.)

Για τη γέμιση βάζουμε στο μπλέντερ τα φουντούκια και το λάδι και τα αλέθουμε μέχρι να γίνουν σαν πάστα. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε. Βγάζουμε τη ζύμη μας από το ψυγείο και την κόβουμε στα 4.Παίρνουμε ένα κομμάτι και με τη βοήθεια του πλάστη μας κάνουμε ένα στρογγυλό φύλλο με διάμετρο περίπου 15 εκατοστά. Απλώνουμε πάνω τη γέμιση μας.

Κόβουμε το φύλλο μας στα 4 και στη συνέχεια στα 8.Τυλίγουμε σε ρολάκι το κάθε τρίγωνο κομμάτι και τοποθετούμε όλα τα ρολάκια στο ταψί μας.

Χτυπάμε τον κρόκο με το γάλα και αλείφουμε την επιφάνεια από τα ρολάκια μας. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη. Βάζουμε το ταψάκι μας στο ψυγείο περίπου για μισή ώρα. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C. Ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.