
Υλικά
1/4 κιλό μικρά ξερά φασόλια άσπρα ή μαυρομάτικα
1 ξερό κρεμμύδι σε ροδέλες
2 φρέσκιες ντομάτες
3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
3 -4 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
5-6 ελιές
για τη σάλτσα
1/3 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
χυμό από 1/2 ή 1 λεμόνι ή 2 κουτ. σούπας ξύδι από λευκό κρασί
Εκτέλεση
Αν χρησιμοποιήσουμε μαυρομάτικα φασόλια, δεν είναι απαραίτητο να τα μουλιάσουμε σε νερό , πριν τα μαγειρέψουμε. Αν χρησιμοποιήσουμε λευκά φασόλια, από το προηγούμενο βράδυ θα τα πλένουμε καλά και θα τα βάλουμε σε ένα μπολ με νερό, που θα τα υπερκαλύπτει 5-6 πόντους. Την άλλη μέρα θα τα στραγγίσουμε, θα τα βάλουμε σε κατσαρόλα με αρκετό νερό και θα τα βράσουμε, μέχρι να μαλακώσουν καλά. Τα στραγγίζουμε, τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα αδειάζουμε σε βαθύ μπολ ή σε μια βαθουλή πιατέλα.
Κόβουμε τις ντομάτες σε φέτες ή κύβους και τις ρίχνουμε στην πιατέλα. Προσθέτουμε το μαϊντανό και τα κρεμμύδια. Βάζουμε σε γυάλινο βάζο με καπάκι, το ελαιόλαδο, το χυμό του λεμονιού ή το ξύδι και το αλατοπίπερο. Τα χτυπάμε λίγο, μέχρι να ανακατευτούν καλά.
Περιχύνουμε με τη βινεγκρέτ τη σαλάτα και ανακατεύουμε για να πάει παντού. Διακοσμούμε με τις ελιές και σερβίρουμε.