Μπράουνις σοκολάτας με καραμέλα

181
Μπράουνις σοκολάτας με καραμέλα

Υλικά

Για τα μπράουνις

250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

300 γρ. κουβερτούρα τριμμένη

50 γρ. κακάο

250 γρ. μαύρη ζάχαρη

1 σφηνάκι εσπρέσο

2 μεγάλα αυγά

1 βανίλια σκόνη

2 μεγάλοι κρόκοι αυγών

60 γρ. βούτυρο λιωμένο

125 ml σπορέλαιο ή καλαμποκέλαιο

λίγο βούτυρο για να αλείψουμε το ταψί

λίγο αλεύρι για να πασπαλίσουμε το ταψί

½ φλιτζ. νερό

Για την πραλίνα καραμέλα

300 γρ. κρέμα γάλακτος

180 γρ. ζάχαρη

120 γρ. γλυκόζη

75 γρ. βούτυρο

1 κάψουλα βανίλια

2 φλιτζ. καρύδια

Για τα marshmallows

6 κουτ. γλυκού ζελατίνη σε σκόνη

½ κούπα νερό

1 & 1/3 κούπες ζάχαρη

1/2 κούπα + 1 φλιτζ. σιρόπι γλυκόζης

1/4 κούπα νερό

1/4 κουτ. σούπας αλάτι

1 κουτ. σούπας άρωμα βανίλιας σε υγρή μορφή

Εκτέλεση

Για τα μπράουνις

Βάζετε σε ένα μπολ το κακάο με μισό φλιτζάνι νερό και ανακατεύετε. Στη συνέχεια ρίχνετε στο μπολ το λιωμένο βούτυρο, την τριμμένη κουβερτούρα, τη βανίλια, το λάδι και τον εσπρέσο. Ανακατεύετε καλά και προσθέτετε τα αυγά και τους κρόκους. Συμπληρώνετε στα υλικά τη μαύρη ζάχαρη και το αλεύρι και ανακατεύετε ξανά. Αλείφετε με βούτυρο και πασπαλίζετε με αλεύρι ένα ορθογώνιο ταψί διαστάσεων 30Χ40 εκατοστών.

Αδειάζετε το μείγμα που φτιάξατε μέσα στο ταψί και προθερμαίνετε το φούρνο. Ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο, στο χαμηλότερο ράφι, στους 160C για 25-30 λεπτά. Όταν βγάλετε το ταψί από το φούρνο, θα αφήσετε τα μπράουνις να κρυώσουν για λίγη ώρα και μετά θα τα σερβίρετε.

Για την πραλίνα καραμέλα

Ζεσταίνετε την κρέμα γάλακτος με τη γλυκόζη και τη βανίλια. Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε τη ζάχαρη και τη βάζετε στη φωτιά μέχρι να γίνει σκούρα καραμέλα χωρίς να καεί. Αδειάζετε το μείγμα της κρέμας γάλακτος μέσα στη καραμέλα, αφήνετε να βράσει και μετά από λίγο αποσύρετε από τη φωτιά. Όταν η θερμοκρασία πέσει ρίχνετε το βούτυρο και ανακατεύετε μέχρι να ομογενοποιηθεί με το μείγμα, τότε ρίχνετε τα καρύδια. Απλώνετε το μείγμα πάνω από τα μπράουινις. Συνοδεύετε με παγωτό μπισκότο κρέμα.

Για τα marshmallows

Σε ένα μπολ ρίχνετε την σκόνη ζελατίνης μαζί με το νερό, ανακατεύετε και αφήνετε στην άκρη. Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε την ζάχαρη μαζί με το νερό και τη μισή κούπα γλυκόζη, το αλάτι και αφήνετε να βράσουν σε μέτρια προς δυνατή φωτιά (τοποθετείτε ένα θερμόμετρο μέσα στη κατσαρόλα για τους βαθμούς) μέχρι να φτάσει του 240C. 

Συγχρόνως βάζετε το μείγμα του μπολ με τη ζελατίνη στον φούρνο μικροκυμάτων για 3 λεπτά να ζεσταθεί. Στο κάδο του μίξερ ρίχνετε ένα φλιτζάνι σιρόπι γλυκόζης και το χτυπάτε στη χαμηλή ταχύτητα, ρίχνετε το ζεστό μείγμα του μπολ και συνεχίζετε το ανακάτεμα για λίγο ακόμη. Όταν το μείγμα της κατσαρόλας φτάσει στους απαιτούμενους βαθμούς το βγάζετε από την εστία και το ρίχνετε σιγά – σιγά στο κάδο του μίξερ και βάζετε την ταχύτητα στο δυνατό, χτυπάτε για 7 με 8 λεπτά μέχρι να γίνει ένα αφρώδες πηχτό μείγμα, αμέσως ρίχνετε τη βανίλια και σταματάμε το ανακάτεμα.

Ύστερα σε ένα καλά λαδωμένο ταψί ρίχνετε το μείγμα και το απλώνετε με μια σπάτουλα, πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη και το αφήνετε σε σκοτεινό μέρος για τουλάχιστον 6 ώρες. Στη συνέχεια με τη σπάτουλα ξεφορμάρετε και κόβετε με μαχαίρι για πίτσα ή ψαλίδι.