Χοιρινό μπούτι ψημένο με μέλι και πορτοκάλι

190
Χοιρινό μπούτι ψημένο με μέλι και πορτοκάλι

Υλικά

1 χοιρινό μπούτι 3 κιλά περίπου χωρίς κόκκαλο

4-5 σκελίδες σκόρδο, ολόκληρες

100 γρ. βούτυρο

1/2 ποτήρι λευκό ξηρό κρασί

1/2 ποτήρι χυμός πορτοκαλιού

ξύσμα 1/2 πορτοκαλιού

3 κουτ. σούπας μέλι

40 γρ. μαύρη ζάχαρη

1 κουτ. γλυκού κοφτό μοσχοκάρυδο

1 κουτ. σούπας ανάμεικτο μπαχάρι και πιπέρι σε κόκκους σπασμένους

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 120-130C και αλείφουμε με 1-2 κ.σ. από το βούτυρο ένα ταψί. Βάζουμε το χυμό του πορτοκαλιού να ζεσταθεί μαζί με το μέλι τη ζάχαρη και τα μπαχαρικά. Ανακατεύουμε να ενσωματωθούν και το αφήνουμε για λίγο, μέχρι να καραμελώσει ελαφρώς. Πλένουμε το μπούτι, το σκουπίζουμε καλά με απορροφητικό χαρτί κουζίνας, το αλείφουμε με το υπόλοιπο βούτυρο και το αλατοπιπερώνουμε. Το βάζουμε στη γάστρα και το περιχύνουμε με το, σχεδόν, καραμελωμένο μείγμα ζάχαρης-μελιού-μπαχαρικών. Πιέζουμε την επιφάνεια του κρέατος για να κολλήσουν τα μπαχαρικά και ρίχνουμε και τα σκόρδα στη γάστρα.

Αφήνουμε το κρέας να σιγοψηθεί στο προθερμασμένο φούρνο για 4 ώρες. Ανά ώρα ανεβάζουμε σταδιακά τη θερμοκρασία, μέχρι στο τέλος να φτάσει στους 170-180C και κάθε φορά που την ανεβάζουμε το περιχύνουμε το το λιωμένο βούτυρο του και τους χυμούς του ταψιού. Μετά τη πρώτη ώρα προσθέτουμε και το κρασί και ανεβάζουμε κι” άλλο τη θερμοκρασία. Σε περίπτωση που ροδίσει νωρίς παραπάνω από το επιθυμητό, το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο το οποίο θα αφαιρέσουμε τα τελευταία 10-12 λεπτά. Απολαύστε το με μελωμένες πατατούλες φούρνου