Καλαμαροχτάποδα γιουβέτσι

266
 Καλαμαροχτάποδα γιουβέτσι

Υλικά

1 μικρό χταπόδι, καθαρισμένο

5 – 6 μέτρια καλαμαράκια, καθαρισμένα

4 – 5 μέτριες σουπιές, καθαρισμένες

1/2 φλιτζ. τσαγιού λάδι

1/2 φλιτζ. τσαγιού κρασί κόκκινο

1 ποτήρι νερού ντομάτα, τριμμένη στον τρίφτη

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

αλάτι, πιπέρι

1 κλωνάρι φρέσκο δεντρολίβανο ή 1 κοφτή κουτ. σούπας ξερό, κοπανισμένο

1 φύλλο δάφνης

λίγη σκόνη κανέλας

1 κουτ. γλυκού μπαχάρι άκοπο

400 γρ. σπαγκέτο

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Κόβουμε όλα τα θαλασσινά σε κομμάτια παρόμοια. Τα βάζουμε στο ταψί μαζί με όλα τα υλικά εκτός από το σπαγκέτο. Προσθέτουμε 3 ποτήρια βραστό νερό και φουρνίζουμε το ταψί. Ανάλογα με το μέγεθός τους, τα θαλασσινά χρειάζονται 40 – 60 λεπτά ψήσιμο. Τα δοκιμάζουμε τσιμπώντας με πιρούνι και τότε υπολογίζουμε τα υγρά του ταψιού και προσθέτουμε βραστό νερό, να είναι συνολικά 3 ποτήρια.

Σπάζουμε το σπαγκέτο σε κομμάτια 4 εκατοστά μάκρος και το ρίχνουμε στο ταψί μαζί με το ανάλογο αλάτι. Ανακατεύουμε με το πιρούνι ώστε να μπει μέσα στο υγρό και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να το απορροφήσει, γύρω στα 10 – 12 λεπτά.

Αν προτού γίνει το ζυμαρικό σωθούν τα υγρά, προσθέτουμε λίγο ζεστό νεράκι ακόμη. Ξεφουρνίζουμε το φαγητό και το αφήνουμε να σταθεί 5 λεπτά πριν σερβίρουμε.

Πηγή