Κουσκούς με παντζάρι και ψάρι

197
Κουσκούς με παντζάρι και ψάρι

Συνταγή της Νένας Ισμυρνόγλου

Υλικά

600 γρ. φιλέτο λευκόσαρκου ψαριού, φρέσκου ή κατεψυγμένου, σε μέτρια κομμάτια (μπακαλιάρος, γλώσσα κ.ά.)

2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, σε ψιλά καρέ

1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη

2 μέτρια παντζάρια, καθαρισμένα και χοντροτριμμένα

2 μέτρια καρότα, καθαρισμένα και χοντροτριμμένα

1/2 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος

130 ml λευκό ξηρό κρασί

300 γρ. κουσκούς (όχι το ζυμαρικό)

1 κουτ. σούπας ρίγανη ξερή, τριμμένη

100 ml ελαιόλαδο

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε 3 κουτ. σούπας από το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το ψάρι για περίπου 2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσει. Δεν το παραψήνουμε, για να μη στεγνώσει. Αλατοπιπερώνουμε, το βγάζουμε σε ένα σκεύος και το κρατάμε ζεστό. Στην ίδια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το υπόλοιπο λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο, το παντζάρι και το καρότο για περίπου 8 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.

Ρίχνουμε το κρασί, αφήνουμε 2-3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε το κουσκούς, αλατοπίπερο, τη ρίγανη, τον μαϊντανό και 300 ml ζεστό νερό. Ανακατεύουμε, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε σκεπασμένο το κουσκούς για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει, να φουσκώσει και να απορροφήσει τα υγρά. Αφρατεύουμε το κουσκούς με ένα πιρούνι, προσθέτουμε τα κομμάτια ψαριού, ξανασκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε για 1-2 λεπτά ακόμη, για να αναμειχθούν τα αρώματα και οι γεύσεις.

Πηγή