Υλικά
2 φλιτζ. κρυσταλλική ζάχαρη
1 1/2 φλιτζ. φυτικό λάδι
2 κουτ. γλυκού βανίλια
3 αυγά
3 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουτ. γλυκού αλάτι
1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
2 μέτρια μήλα, καθαρισμένα και ψιλοκομμένα
1 φλιτζ. ψιλοκομμένα καρύδια
Για την καραμελωμένη επικάλυψη
1/2 φλιτζ. βούτυρο ή μαργαρίνη
1/2 φλιτζ. καφέ ζάχαρη
2 κουτ. γλυκού γάλα
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε την φόρμα μας. Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάμε την κρυσταλλική ζάχαρη, το λάδι, τη βανίλια και τα αυγά με μίξερ σε μέτρια ταχύτητα.
Χτυπάμε το αλεύρι, το αλάτι και τη σόδα μέχρι να μαλακώσουν . Ρίχνουμε τα μήλα και τα καρύδια. Βάζουμε το μείγμα στην φόρμα και ψήνουμε για 70 λεπτά περίπου. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και το βγάζουμε από την φόρμα. Σε κατσαρόλα βράζουμε το βούτυρο, τη μαύρη ζάχαρη και το γάλα μέχρι να γίνει παχύρρευστο. Με ένα κουτάλι βάζουμε το γλάσο πάνω στο ζεστό κέικ.
Konstantina Lioumpa