Συνταγή του Αλέξανδρου Γιώτη
Υλικά
750 -800 γρ. φιλέτο παστού μπακαλιάρου σε κομμάτια ξαλμυρισμένο για περίπου 36 έως 48 ώρες (αλλάζουμε το νερό συχνά)
χυμός από μισό λεμόνι
λάδι για το τηγάνισμα
για το κουρκούτι
2 μέτρια κολοκυθάκια
150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
2/3 νεροπότηρο μπύρα
3-4 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Αφού ξαλμυρίσουμε τον μπακαλιάρο τον ξεπλένουμε, τον σκουπίζουμε καλά και τον περιχύνουμε με τον χυμό του λεμονιού.
Κουρκούτι
Τρίβουμε τα κολοκυθάκια στην ψιλή πλευρά του τρίφτη, τα στύβουμε με τις παλάμες μας και τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά δηλαδή το αλεύρι, το ελαιόλαδο, τη μπύρα, το χυμό του λεμονιού και το αλατοπίπερο.
Τα ανακατεύουμε πολύ καλά με το σύρμα. μέχρι να φτιάξουμε ένα κουρκούτι σχετικά πυκνό να στέκεται δηλαδή στη ράχη ενός κουταλιού. Αν είναι υπερβολικά πυκνό το αραιώνουμε με λίγο νερό, με προσοχή όμως γιατί πρέπει να έχουμε κατά νου ότι τα κολοκυθάκια βγάζουν υγρά. Το αφήνουμε για 30 λεπτά να ξεκουραστεί.
Τηγάνισμα
Σε ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνουμε ελαιόλαδο ώστε η στάθμη του να φτάσει λίγο πιο κάτω από τη μέση του σκεύους. Το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να κάψει, βουτάμε 3-4 κομμάτια μπακαλιάρου στο κουρκούτι, τα αφήνουμε να στάξουν ελαφρώς για να φύγει το περισσευούμενο κουρκούτι και τα βάζουμε στο καυτό λάδι. Δεν βάζουμε περισσότερα κομμάτια σε κάθε δόση, για να μην πέσει η θερμοκρασία του λαδιού. Τηγανίζουμε τα κομμάτια για 1-2 λεπτά από κάθε πλευρά. Στραγγίζουμε κάθε δόση σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας