Ντοματοκεφτέδες με αντζούγιες και τρία μυρωδικά

264
Ντοματοκεφτέδες με αντζούγιες και τρία μυρωδικά

Συνταγή της Νένας Ισμύρνογλου

Υλικά

1 φλιτζ. ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

10 φιλετάκια αντζούγιας στο λάδι, στραγγισμένα

4 μέτριες, σφιχτές αλλά ώριμες ντομάτες

3 κουτ. σούπας φυλλαράκια μαϊντανού ψιλοκομμένα

1 κουτ. σούπας φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης ψιλοκομμένα ή 1/2 κουτ. γλυκού ξερή, κοπαισμένη

αλάτι, πιπέρι

1 1/2 φλιτζ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1/2 κουτ. γλυκού σόδα μαγειρική

ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση

Σε ένα μικρό τηγάνι ζεσταίνουμε 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, ρίχνουμε το κρεμμύδι, σκεπάζουμε με ένα καπάκι και το αχνίζουμε για 7-10 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει αλλά όχι να μαυρίσει. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε και 1 κουτ. σούπας νερό. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το κρεμμύδι να κρυώσει.

Ξεπλένουμε πολύ καλά τις αντζούγιες και τις ψιλοκόβουμε. Σε ένα μεγάλο μπολ τρίβουμε τις 3 ντομάτες στο χοντρό μέρος του τρίφτη. Την τέταρτη την ξεφλουδίζουμε, αφαιρούμε τα σπόρια και την κόβουμε σε κυβάκια τα οποία ρίχνουμε επίσης στο μπολ. Προσθέτουμε τις αντζούγιες, το κρεμμύδι, τα μυρωδικά, αλάτι και πιπέρι όσο θέλουμε. Προσθέτουμε το αλεύρι και τη σόδα ανακατεύοντας καλά με ένα κουτάλι. Ο χυλός πρέπει να είναι πηχτός, οπότε αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο αλεύρι επιπλέον.

Ζεσταίνουμε σε ένα μεγάλο τηγάνι 2 δάχτυλα ελαιόλαδο. Μόλις κάψει, παίρνουμε ποσότητες από το χυλό με ένα κουτάλι της σούπας και με ένα δεύτερο κουτάλι τις σπρώχνουμε να γλιστρήσουν στο λάδι. Τηγανίζουμε τους κεφτέδες μέχρι να ροδίσουν για περίπου 2 λεπτά από κάθε πλευρά. Τους βγάζουμε και τους αφήνουμε να στραγγίξουν σε χαρτί κουζίνας.