Τούρτα φράουλας

177
Τούρτα φράουλας

Υλικά

για το παντεσπάνι

5 αυγά

150 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη

150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

βούτυρο για το άλειμμα του ταψιού

αλεύρι για το πασπάλισμα του ταψιού

για τη σαντιγί

3 κουτιά (750 γρ.) φυτική σαντιγύ σε κρέμα

1 1/2 ποτήρι του νερού φρέσκο παγωμένο γάλα

1/2 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη άχνη

1 βανίλια (προαιρετικά)

για το σιρόπι φράουλας

500 γρ. φράουλες

6 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη

5 κουτ. σούπας μπράντι ή κουαντρό

για το γαρνίρισμα

100 γρ. φράουλες

Εκτέλεση

Για το παντεσπάνι

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C. Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη για 5 λεπτά, μέχρι να αφρατέψουν. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το προσθέτουμε σιγά σιγά στα αυγά, ανακατεύοντας απαλά. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα στρογγυλό ταψί με διάμετρο 24 εκ., ρίχνουμε μέσα το μείγμα και ψήνουμε το παντεσπάνι για 20 περίπου λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινίσει.

Το αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά και το κόβουμε οριζόντια σε δύο κομμάτια με ένα μεγάλο κοφτερό μαχαίρι και με τη βοήθεια μιας γερής κλωστής.

Για το σιρόπι φράουλας

Αφαιρούμε τα κοτσανάκια από τις φράουλες μαζί με τα φύλλα τους, τις κόβουμε στη μέση, τις πασπαλίζουμε με τις 6 κουταλιές της σούπας ζάχαρη και τις ραντίζουμε με το μπράντι. Τις αφήνουμε στο ψυγείο σκεπασμένες για 2-3 ώρες. Στη συνέχεια σουρώνουμε τις φράουλες από το σιρόπι και το κρατάμε.

Για τη σαντιγί

Χτυπάμε στην πιο υψηλή ταχύτητα του μίξερ τη φυτική σαντιγί για 5 λεπτά, μέχρι να αφρατέψει. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και συνεχίζουμε το χτύπημα για άλλα 5 λεπτά, προσθέτοντας αργά αργά το γάλα, το 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη, τη βανίλια και τη βάζουμε στο ψυγείο, μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε.

Τοποθετούμε το ένα κομμάτι από το παντεσπάνι σε μια μεγάλη πιατέλα, το ραντίζουμε με το μισό σιρόπι από τις φράουλες, απλώνουμε το 1/3 της σαντιγί και τις μισές φράουλες. Σκεπάζουμε με το δεύτερο κομμάτι παντεσπάνι, πιέζοντας, ώστε να κολλήσει με την κρέμα, και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία απλώνοντας 1/3 σαντιγί και τις υπόλοιπες φράουλες.

Καλύπτουμε την τούρτα με το υπόλοιπο 1/3 της σαντιγί και γαρνίρουμε με τις φράουλες. Βάζουμε την τούρτα στο ψυγείο να κρυώσει καλά για 2-3 ώρες και σερβίρουμε.