Λουκουμάδες μπακαλιάρου

433
Λουκουμάδες μπακαλιάρου

Συνταγή της Ντίνας Νικολάου

Υλικά για περίπου 30 κομμάτια

1 φιλέτο παστού μπακαλιάρου 500-600 γρ.

2 φύλλα δάφνης

2 αυγά (χωριστά τα ασπράδια απ τους κρόκους)

2 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

2 σκελίδες σκόρδου λιωμένες

1 μέτριο κρεμμύδι τριμμένο και καλά στυμμένο

1 πιπεριά Φλωρίνης από βάζο στραγγισμένη και τριμμένη ή ψιλοκομμένη

1/2 φλιτζ. τσαγιού άνηθος ψιλοκομμένος ( τα φυλλαράκια)

1/2 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά

πιπέρι

330ml μπύρα

άφθονο ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση

Βάζουμε τον μπακαλιάρο σε μια λεκάνη με κρύο νερό και τον αφήνουμε να ξαλμυριστεί για 36- 48 ώρες αλλάζοντας ιδανικά το νερό κάθε 4-5 ώρες. Τον ξεπλένουμε καλά και τον κόβουμε σε 3-4 κομμάτια. Τα βάζουμε σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα με κρύο νερό, μόλις που να τα καλύπτει. Ρίχνουμε τα φύλλα δάφνης και βράζουμε για 10-15 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Τα στραγγίζουμε και όταν κρυώσουν ελαφρώς τα κομματιάζουμε με τα χέρια μας.

Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε τους κρόκους, ελαφρώς χτυπημένους, το σκόρδο, το κρεμμύδι, την πιπεριά, τον άνηθο, την πάπρικα και το πιπέρι. Χτυπάμε τα υλικά με το σύρμα και σταδιακά ρίχνουμε όση από την μπύρα χρειάζεται για να γίνει ένας πηχτός αλλά λείος χυλός. Προσθέτουμε τον μπακαλιάρο και ανακατεύουμε. Χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα και την αδειάζουμε στο μείγμα. Ανακατεύουμε με μια σπάτουλα με μεγάλες απαλές κινήσεις.

Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε μπόλικο ελαιόλαδο και μόλις κάψει ρίχνουμε σε δόσεις από το μείγμα με ένα κουτάλι. Τηγανίζουμε τους λουκουμάδες για 5-6 λεπτά, αναποδογυρίζοντας τους στο λάδι μέχρι να φουσκώσουν και να χρυσίσουν. Τους αφήνουμε να στραγγίξουν σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.