Κολιοί ψητοί με τηγανιτές πιπεριές και σάλτσα δυόσμου

214
Κολιοί ψητοί με τηγανιτές πιπεριές και σάλτσα δυόσμου

Υλικά

4 κολιοί, περίπου 350 – 400 γρ. ο καθένας, καθαρισμένοι

10 – 12 πιπεριές κέρατα, ολόκληρες

1/4 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον για τα ψάρια

1 σκελίδα σκόρδου, καθαρισμένη, ελαφρώς κοπανισμένη 

2 κουτ. σούπας λευκό ξίδι

Για τη σάλτσα δυόσμου

100 ml ελαιόλαδο

40 ml χυμός λεμονιού (κρατάμε μια λεμονόκουπα)

1 κουτ. σούπας μουστάρδα (προτιμότερο πικάντικη) 

1 κουτ. γλυκού μέλι θυμαρίσιο

1 δαφνόφυλλο, σε μικρά κομμάτια

τα φύλλα από 8 – 10 κλαράκια δυόσμο

Εκτέλεση

Τρίβουμε τα ψάρια με τη λεμονόκουπα, τα βάζουμε σε ένα σουρωτήρι, τα αλατίζουμε και μετά τα βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε τα υπόλοιπα. 

Σάλτσα: Χτυπάμε όλα τα υλικά εκτός από το δυόσμο στο μούλτι για 1 λεπτό μέχρι να ψιλοκοπεί πολύ καλά η δάφνη. Σουρώνουμε το λαδολέμονο για να απομακρύνουμε τυχόν κομματάκια. 

Κολιοί: Αλείφουμε με λάδι τα ψάρια και τα ψήνουμε στη σχάρα ή στο γκριλ για 5 – 6 λεπτά από κάθε πλευρά ή μέχρι να γίνουν, χωρίς όμως να στεγνώσουν. Εναλλακτικά, τα ψήνουμε στους 180° C για 15 – 17 λεπτά (ή λιγότερο, αν είναι μικρότερα), γυρνώντας τα μία φορά. 

Πιπεριές: Στο μεταξύ, ζεσταίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι με καπάκι ή μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις κάψει, ρίχνουμε το λάδι (1/4 φλιτζανιού) και το σκόρδο και μετά από λίγα δευτερόλεπτα τις πιπεριές (προσέχουμε, γιατί θα πιτσιλίσει το λάδι – αν το σκεύος δεν τις χωράει, τις τηγανίζουμε σε δύο δόσεις). Τις ροδίζουμε για 1 λεπτό από κάθε πλευρά. Μετριάζουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και ψήνουμε για 5 – 6 λεπτά, έως ότου μαλακώσουν. Μετά, σβήνουμε με το ξίδι, αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε για άλλα 1 – 2 λεπτά. Τις γυρίζουμε, τις αφήνουμε για άλλα 2 λεπτά και τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα.  

Σερβίρισμα: Ψιλοκόβουμε το δυόσμο, τον ρίχνουμε στο λαδολέμονο και ανακατεύουμε καλά. Σερβίρουμε τα ψάρια με τις πιπεριές και το λαδολέμονο. Συνοδεύουμε με ντοματοσαλάτα με χοντρό αλάτι, ελιές και κάππαρη. 

Πηγή gastronomos.gr