Πέστροφα Φούρνου με Μαυρομάτικα Φασόλια Σαλάτα

212
Πέστροφα Φούρνου με Μαυρομάτικα Φασόλια Σαλάτα

Υλικά

Για την πέστροφα φούρνου

2 πέστροφες (1 για κάθε μερίδα)

4 κριθαρένια παξιμαδάκια πετρόμυλου

1 λεμόνι

5-6 κλωναράκια μαϊντανός

3 σκελίδες σκόρδο

Φρέσκο θυμάρι

Φρέσκο πιπέρι

Αλάτι

Για την σαλάτα με μαυρομάτικα

250 γρ. μαυρομάτικα φασόλια

1 καρότο

1 κρεμμύδι ξερό

2 φρέσκα κρεμμυδάκια

2 φέτες κόκκινη πιπεριά ψητή τουρσί

100 γρ.  ελιές Καλαμών, ροδέλες

5 κλωναράκια σέλινο

1 φύλλο δάφνης

1 lt. νερό

Φρέσκο πιπέρι, Αλάτι

Για την σάλτσα λεμονιού

50 ml. ελαιόλαδο

2 κουτ. γλυκού μουστάρδα

χυμός 2 λεμονιών

Εκτέλεση

Για τα φασόλια

Σε μια κατσαρόλα με 1 λίτρο νερό, βράζουμε τα μαυρομάτικα φασόλια, το φύλλο δάφνης, το καρότο και 5 κλωναράκια σέλινο, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν τα φασόλια.

Για τις πέστροφες

Παράλληλα, ξεπλένουμε καλά τις πέστροφες  και αφαιρούμε υπολείμματα και κόκαλα. Στον επεξεργαστή τροφίμων πολτοποιούμε τις σκελίδες σκόρδο, τα παξιμάδια και 5-6 κλωναράκια από τον μαϊντανό. Γεμίζουμε τις πέστροφες στην κοιλιά με αυτό το μείγμα. Με ένα κοφτερό μαχαίρι τις χαράζουμε και σε κάθε εγκοπή τοποθετούμε μισή φέτα λεμόνι, ενώ πασπαλίζουμε με φρέσκο θυμάρι και αλατοπίπερο.

Τυλίγουμε χαλαρά κάθε πέστροφα σε λαδόκολλα και τις ψήνουμε στους 175C, στις αντιστάσεις, για περίπου 35’ (ανάλογα με το μέγεθος του ψαριού).

Συνεχίζουμε με τη σαλάτα, στραγγίζοντας τα φασόλια και αφήνοντάς τα να κρυώσουν. Ψιλοκόβουμε τα λαχανικά για τη σαλάτα και τα φρέσκα κρεμμύδια σε ροδέλες. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα φασόλια και τα υπόλοιπα λαχανικά, προσθέτουμε τις ελιές και καρυκεύουμε με αλάτι και πιπέρι.

Σε ένα μικρότερο μπολ ρίχνουμε τη μουστάρδα και τον χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε με σύρμα και προσθέτουμε σταδιακά το ελαιόλαδο, σε ροή. Περιχύνουμε τη σαλάτα με τη μισή σάλτσα και κρατάμε την υπόλοιπη για το σερβίρισμα της πέστροφας.

Σερβίρουμε τις ζεστές πέστροφες με τη σαλάτα και τη σάλτσα.