Ψαράκι γεμιστό

155
Ψαράκι γεμιστό

Υλικά

2 ψάρια (φαγκρί ή άλλο ανάλογο μεγάλο ψάρι) 1 1/2 κιλό

200γρ. φρέσκα κρεμμυδάκια

2 ματσάκια άνηθο

4 κουτ. σούπας λάδι

1 αυγό

300γρ. ψίχα ψωμιού

4 φέτες μέικον

1 μεγάλο ποτήρι γάλα

2 μεγάλα ποτήρια λευκό ξηρό κρασί

2 κλωνάρια ρίγανη

80 γρ. βούτυρο

αλάτι, πιπέρι

Για τη σάλτσα

750 γρ. ντομάτες πολύ ώριμες

2 κρεμμυδάκια

3 κουτ. σούπας λάδι

Εκτέλεση

Βάζετε το ψωμί να μαλακώσει μέσα στο γάλα. Καθαρίζετε, πλένετε και ψιλοκόβετε τα αρωματικά χόρτα και τα κρεμμύδια. Καθαρίζετε και πλένετε τα ψάρια. Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζετε το λάδι να κάψει και ρίχνετε τα κρεμμυδάκια και τον άνηθο και τα αφήνετε να σωταριστούν για 15 λεπτά περίπου.

Λιώνετε το ψωμί μέσα σε μια σαλατιέρα, το ανακατεύετε με τα σωταρισμένα χορταρικά, το αυγό, τη ρίγανη, τη δάφνη ψιλοκομμένη, αλάτι και πιπέρι. Έχετε ετοιμάσει το ψάρι για το γέμισμα και του γεμίζετε την κοιλιά με αυτό το μείγμα. Διπλώνετε τα ψάρια στις φέτες του μπέικον.

Καθαρίζετε τις ντομάτες και τα κρεμμυδάκια, τα ψιλοκόβετε. Βάζετε να κάψει το λάδι και σωτάρετε τα κρεμμυδάκια. Μετά ρίχνετε τις ντομάτες και αφήνετε τη σάλτσα να βράσει για περίπου 40 λεπτά.

Βουτυρώνετε ένα ταψί με μπόλικο βούτυρο ή λάδι και βάζετε μέσα τα ψάρια. Τα περιχύνετε με το κρασί, τους ρίχνετε το ανάλογο πιπέρι και τα ψήνετε 30 λεπτά τουλάχιστον σε προθερμασμένο φούρνο ραντίζοντας τα με το ζωμό τους. Αν χρειαστεί μπορείτε να προσθέσετε ένα ποτήρι βραστό νερό κατά τη διάρκεια του ψησίματος.

Μόλις τα ψάρια ψηθούν, βγάζετε το μπέικον και τα τοποθετείτε σε μια μακριά πιατέλα. Ρίχνετε γύρω από το ψάρι τη σάλτσα ντομάτας. Αδειάζετε το ζωμό που έχει μείνει στο ταψί σε ένα κατσαρολάκι, προσθέτετε το βούτυρο και τα βάζετε σε σιγανή φωτιά να πάρουν βράση.

Αδειάζετε τη σάλτσα με σαλτσιέρα και σερβίρετε περιχύνοντας το ψάρι ή ξεχωριστά όσο είναι ακόμα καυτά.