Καλαμαράκια λεμονάτα με χόρτα

394
Καλαμαράκια λεμονάτα με χόρτα

Υλικά

1 κιλό καλαμαράκια φρέσκα ή κατεψυγμένα

1 φλιτζ. ελαιόλαδο

2 πράσα

1 κιλό χόρτα διάφορα ( σέσκουλα, καυκαλήθρες, ραδίκια, ζοχούς …)

4 φρέσκα κρεμμυδάκια

3 σκελίδες σκόρδου

4 λεμόνια

Αλάτι, πιπέρι, μπαχάρι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τα καλαμάρια από τα εντόσθια και τις μεμβράνες και τα πλένουμε . τα βράζουμε για μισή ώρα σε νερό. Κατόπιν τα αποσύρουμε από το νερό αφήνουμε να  κρυώσουν λίγο  και τα κόβουμε σε κομμάτια 2 και 3 εκατοστών.

Κρατάμε το ζουμί από τα καλαμάρια. Καθαρίζουμε και πλένουμε τα χορταρικά.Τα κόβουμε σε κομμάτια. Σε βαθύ τηγάνι σοτάρουμε τα πράσα , τα κρεμμυδάκια , τα σκόρδα. Προσθέτουμε και τα χόρτα και τα σοτάρουμε όλα μαζί.  Ρίχνουμε  2 -3 κουτάλες από το ζεστό ζωμό από τα καλαμάρια και καρυκεύουμε.

Σκεπάζουμε και σε  δυνατή φωτιά βράζουμε τα χόρτα για 15 λεπτά. Προσθέτουμε και τα καλαμάρια και σιγοβράζουμε για 20 με 30 λεπτά μέχρι να μείνει το φαγάκι με το λαδάκι του. Ρίχνουμε το χυμό λεμονιού, ανακινούμε την κατσαρόλα  και αποσύρουμε από τη φωτιά.