Κρασάτη σάλτσα στο τηγάνι

150
Κρασάτη σάλτσα στο τηγάνι

Υλικά (για 4 φιλέτα)

70ml ξίδι από κόκκινο κρασί

220 ml μαυροδάφνη ή άλλο γλυκό κόκκινο κρασί της αρεσκείας μας

1 κουτ. γλυκού χοντροκοπανισμένο πράσινο πιπέρι

1 κουτ. γλυκού ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκιας ρίγανης ή θυμαριού

τα ζουμιά από το ψήσιμο του φιλέτου

Αλάτι (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Μόλις ψήσουμε τα φιλέτα τα βγάζουμε σε ένα πιάτο και τα διατηρούμε ζεστά, σκεπασμένα με αλουμινόχαρτο . Στο ίδιο τηγάνι χωρίς να το λύνουμε σε χαμηλή φωτιά προσθέτουμε το ξίδι λίγο λίγο. Με μια ξύλινη σπάτουλα ξύνουμε προσεκτικά την επιφάνεια του τηγανιού ώστε να διαλυθούν στο λιγοστό υγρό τα καμμένα υπολείμματα από το ψήσιμο του κρέατος.

Μόλις αρχίσει να εξατμίζεται το ξίδι και μείνει η μισή ποσότητα, προσθέτουμε το κρασί και αυξάνουμε τη θερμοκρασία. Αμέσως προσθέτουμε τους κόκκους του πιπεριού και αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει για περίπου 8-10 λεπτά μέχρι να αρχίσει να εξατμίζεται.

όταν η σάλτσα έχει συμπυκνωθεί αρκετά και έχει αρχίσει να δένει και να σιροπιάζει, προσθέτουμε στο τηγάνι όσα ζουμιά έχουν συγκεντρωθεί στο πιάτο από το ψημένο φιλέτο. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα φρέσκα μυρωδικά. Ελέγχουμε το αλάτι και αν τη θέλουμε πιο γλυκιά ρίχνουμε ελάχιστο μέλι και ανακατευτούμε μέχρι να διαλυθεί. Σερβίρουμε τα φιλέτα με λιγοστή σάλτσα.